www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu

Voće

GIHT dijeta

Objavljeno: 18.12.2008.

Datum posljednje izmjene: 29.08.2011.

  • Ocjena
GIHT dijeta
Ocijeni članak

Najkraće o poremećaju i principima liječenja

Mokraćna kiselina (acidum uricum, urat) normalni je sastojak krvi. Poput šećera, kreatinina, kolesterola i dr. Međutim teškoće nastaju kada ta količina prelazi prirodnu granicu normale, a to je 0.41 mmol/l. Tada govorimo o hiperuricemiji.

U takvim okolnostima dolazi do odlaganja kristalića urata u zglobove i oko zglobova, što dovodi do upale sa otokom, crvenilom i bolnošću. Najčešće je zahvaćen nožni palac, ali mogu biti i drugi zglobovi - koljena itd. Tada se govori o gihtu, ili uričkom artritisu. Isto se može događati i u bubrezima sa stvaranjem kamenaca, kao i u drugim organima.

Uzroci ovog poremećaja najčešće su naslijeđene greške na razini gena sa posljedičnim stvaranjem urata, te neke druge bolesti (bubrega, krvotvornog sustava), kod kojih na različite načine (pojačano stvaranje urata, ili njihovo smanjeno izlučivanje) dolazi do hiperuricemije. Zbog toga je potrebno nakon nalaza hiperuricemije učiniti valjan internistički pregled.

Često se radi o poremećaju zbog prekomjernog unosa hrane osobito sa većom zastupljenošću purina, uz konzumiranje alkoholnih pića, sa posljedičnim porastom urata u krvi i mogućim nastankom gihta, bubrežnih kamenaca i sl.

Liječenje se sastoji od dijete bez purina, izbjegavanja alkoholnih pića, povećanog unosa tekućine, barem 3 l. dnevno , smanjenja prekomjerne tjelesne mase, alkalizacije urina uzimanjem sode bikarbone i dr. Ako sve to nije dovoljno koriste se lijekovi za blokiranje stvaranja purina (alopurinol i dr.) i ubrzavanje izlučivanja mokraćne kiseline putem bubrega. Kod upale zglobova praćene otokom i bolovima koriste se različita protuupalna sredstva, među kojima i nesteroidni antireumatici (indometacin i dr.).

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
Članke mogu komentirati samo registrirani članovi
Nema unesenih komentara.