www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
JABUKA ŠTITI OD RAKA DEBELOG CRIJEVA?

Jabuka štiti od raka debelog crijeva?

Ocjena:
03.05.2013.

 

Novo istraživanje kineskih znanstvenika, koje je objavljeno u časopisu International Journal of Biological Macromolecules, otkriva da oligosaharidi iz jabuke mogu spriječiti nastanak raka debelog crijeva.

Oligosaharidi su složeni ugljikohidrati koji su izgrađeni od monosaharida. Znanstvenici su otkrili da što je u jabuci veća razina oligosaharida, to je bolji učinak u prevenciji nastanka raka debelog crijeva.

Osim što sprječava nastanak debelog crijeva, znanstvenici su otkrili da oligosaharidi iz jabuke mogu uništiti oštećene tjelesne stanice, uključujući i stanice raka. Također se pokazalo da mogu spriječiti širenje novih stanica raka.

Oligosaharidi jabuke mogu pomoći u prevenciji nastanka raka debelog crijeva, a daljnjim istraživanjima će se nastojati otkriti mogu li spriječiti nastanak i ostalih tipova raka.

Budući da je jabuka jedna od namirnica koja sadrži visoku razinu pesticida, znanstvenici preporučuju da jedete jabuke iz organskog uzgoja. Istraživanja su pokazala da pesticidi negativno utječu na mozak i živčani sustav, a neka od njih su i kancerogena.

Jabuka sadrži važne vitamine, minerale i enzime. Odličan je izvor pektina, vrste vlakna koji pomaže tijelu da eliminira toksine putem probave. Jabuka će pomoći i kod stanja kao što su kronični umor i nagle promjene raspoloženja.

CentarZdravlja.net

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANE ZANIMLJIVOSTI
IZDVAJAMO
  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?