www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
ZAŠTO NAS STRES ČINI BOLESNIMA?

Zašto nas stres čini bolesnima?

Ocjena:
05.04.2012.

 

Svi znamo da nas stres može učiniti bolesnima, a znanstvenici sada znaju i zašto je to tako.

Američki znanstvenici su proveli istraživanje na 176 muškaraca i žena u razdoblju od 12 mjeseci. Znanstvenici su im u nos kapali kapi koje sadrže virus prehlade.

Oni koju su bili pod stresom su imali čak 50% veći rizik od nastanka prehlade. Dugoročan stres oslabljuje imunološki sustav.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Proceedings of National Academy of Sciences je pokazalo da imunitet postaje slabiji pod djelovanjem kortizola - hormona stresa.

Dolazi do stvaranja upale koja se manifestira kao crvenilo, svrbež, oteklina ili bol. Ti znakovi upućuju da je infekcija prisutna i važno je što prije poduzeti mjere kako bi se izliječila.

"Kada su pod stresom, stanice imunološkog sustava nisu u mogućnosti braniti organizam od virusa", izjavio je prof. Sheldon Cohen.

"Budući da upale igraju ulogu u mnogim bolestima kao što su kardiovaskularne, autoimune i astma, ovo istraživanje pokazuje da stres utječe i na njih", dodao je prof. Cohen.

Prethodna istraživanja su stres kod trudnica povezala s povećanim rizikom od prijevremenog rođenja i zaostajanja u djetetovom rastu.

CentarZdravlja.net

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANE ZANIMLJIVOSTI
IZDVAJAMO
  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?