www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
VEGETARIJANCI SU SRETNIJI OD SVEJEDA

Vegetarijanci su sretniji od svejeda

Ocjena:
13.03.2012.

 

Prema novom istraživanju, objavljenom u časopisu Nutrition, prihvaćanje vegetarijanske prehrane može osloboditi od stresa i poboljšati raspoloženje.

U ovom istraživanju je 39 volontera podijeljeno u 3 skupine. Jedna skupina je jela meso i ribu. Druga skupina je jela ribu 3 do 4 puta tjedno, bez mesa. Treća skupina je bila isključivo na vegetarijanskoj prehrani.

Nakon 2 tjedna se pokazalo da je skupina koja je jela isključivo vegetarijanski tip prehrane imala znatno manju razinu arahidonske kiseline u organizmu te je bila znatno manje pod stresom, ali i sretnija.

Arahidonska kiselina pripada skupini esencijalnih masnih kiselina. U tijelo ih najviše unosimo prehranom životinjskog porijekla te je važna za mnogobrojne funkcije organizma.

Međutim, prethodna istraživanja su pokazala da visoka razina arahidonske kiseline može izazvati uznemirujuće promjene u mozgu.

Vegetarijanska prehrana podrazumijeva veći unos omega 3 masnih kiselina, naročito putem ribe i morskih plodova. Naime, vegetarijanci unose znatno više omega 3 masnih kiselina, koje igraju važnu ulogu u borbi protiv negativnog utjecaja arahidonske kiseline.

CentarZdravlja.net

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANE ZANIMLJIVOSTI
IZDVAJAMO
  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?