www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu

Zona dijeta

Objavljeno: 07.04.2010.
Datum zadnje izmjene: 13.09.2011.

Zona dijeta

O dijeti

Ključ gubljenja težine u ovoj dijeti je dijeljenje obroka. Prema autoru dr. Barryu Searsu vaš metabolizam najbolje funkcionira kada svaki obrok prati omjer 40 posto ugljikohidrata, 30 posto proteina i 30 posto masti (40-30-30). Autor kaže da ovakva kombinacija stabilizira vaše hormone, tako da stavi vaše tijelo u „zonu". Tako što balansirate hormone, tijelo ispušta manje inzulina u krvotok, što dokazano sudjeluje u gubljenju težine. Dijeta tvrdi da ovaj način prehrane smanjuje rizik od kroničnih bolesti.

Nastala je 1995., a proslavila ju je Jennifer Aniston. Iako je dijeta  pomogla nekima koji su imali dovoljno volje, istraživanja su pokazala da sudionici ove dijete nisu ništa bolje prošli nego na nekim drugim dijetama, gubeći između jedne i dvije kile.

Stručnjaci vjeruju da gubljenje kilograma nema veze s hormonima, nego s unosom manje kalorija, ugljikohidrata i nezdravih masnoća. Jedna od najvećih mana je tvrdnja da plan 40-30-30 može napraviti više za zdravlje od gubitka kilograma.

Nažalost nema nikakvih znanstvenih dokaza tih tvrdnji. To znači da oni koji misle da će im ova dijeta dati rješenja za sve njihove zdravstvene probleme, biti razočarani.

Slične dijete

Saznaj više o dijetama

Kliknite na jednu od dijeta kako bi dobili detaljne informacije