www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu

Dijeta Istjerivači šećera

Objavljeno: 07.04.2010.
Datum zadnje izmjene: 20.02.2012.

Dijeta Istjerivači šećera

O dijeti

Glavna ideja ove dijete je da ne debljaju kalorije, masnoće ili ugljikohidrati nego šećer!

Što više šećera unosite, to više inzulina vaše tijelo mora ispustiti. Taj inzulin sprječava vaše tijelo da mršavi. Eliminiranjem sve hrane od rafiniranog šećera, kao i hrane sa višim postotkom šećera, osobe ne samo da gube kilograme nego i poboljšavaju ukupno zdravlje, snižavaju kolesterol i rizik od nastanka dijabetesa. Nema faza ni nivoa za pratit. Jedete tri obroka dnevno, s međuobrokom između svakog obroka, i ne jedete poslije osam navečer. Ako pratite sve upute, na kraju ćete unositi 1200 kalorija po danu, od toga 40% kalorija iz ugljikohidrata s puno vlakna, 30% iz proteina i 30% iz masnoća. Plan traje 14 dana.

Niti jedan stručnjak ne može reći da unos manje šećera nije najzdravija i najteža odluka koju možete donijeti. Neki savjeti su dobri, jer su to zdravi savjeti koje većina dijeta naglašava, na primjer, izbjegavanje zasićenih masnoća, unos manjih obroka češće kroz dan, unos više hrane bogate vlaknima, nemojte jesti dva do tri sata prije spavanja... Plan također zabranjuje unos većine, ako ne i sve prerađene hrane, zato što mnoge od njih sadrže šećer  (iako bi jednako tako treba biti izbjegavana zbog nezdravih konzervansa, manjka hranjivih sastojaka i ostalih nutritivnih mana).

Neke činjenice koje dijeta iznosi su čudne ako ne i skroz netočne, prema mnogim nutricionistima. Na primjer, dijeta naglašava da je šećer toksičan i da unos previše šećera - ne masti , je razlog za pretilost. Stručnjaci će vam reći da unos prevelike količine bilo kakve hrane može dovesti do viška kalorija koei vaše tijelo sprema kao neželjeno masno tkivo.

 Također predlaže jedenja voća i pijenje voćnih sokova odvojeno od obroka.  Nutricionistima nije jasno zašto su voćni sokovi uopće dopušteni s obzirom da mnogi sadrže velike količine šećera.

Dijeta je prejednostavna. Njezin pristup izbjegavanja svih šećera i unos nisko glikemične hrane nema strukturu koja bi dala dovoljno smjernica. Također ima mali iznos kalorija, oko 1200 kalorija dnevno. Tako niske razine možda dovode do gubitka težine, ali isto tako znače  da bi osobama mogli faliti važni hranjivi sastojci.

Saznaj više o dijetama

Kliknite na jednu od dijeta kako bi dobili detaljne informacije