www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu

GI dijeta

Objavljeno: 01.04.2010.
Datum zadnje izmjene: 13.02.2013.

GI dijeta

O dijeti

Ako volite živjeti po brojevima ova bi vas dijeta mogla zainteresirati. Dijeta je bazirana na glikemičnom indeksu, koji daje brojeve hrani da bi pokazao efekt na šećer u krvi, što je razlog zašto se ova dijeta koristi kod dijabetičara i ljudi s problemima sa srcem. Evo kako djeluje.

Što je brže hrana probavljena i apsorbirana u vaše tijelo to brže se vaša razina šećera i inzulina diže i to hrani daje veći GI broj. A hrana koja se sporije apsorbira, podiže razine šećera i inzulina u krvi te dobiva manji broj. Vaš cilj je jesti većinom niskokaloričnu hranu s malim GI brojem. Radeći to, osjećat ćete se sito duže i držat ćete razine inzulina niže, što će zaustaviti formiranje masnih naslaga.

Na sreću ne trebate zapamtiti hrpe brojeva za ovu dijetu. Umjesto toga hrana je podijeljena  po bojama koje se pojavljuju na semaforu, zelena za niski GI, niskokalorična hrana, žuta za hranu koja možda neće potaknuti gubljenje kilograma, i crvena za visoku GI hranu koja bi se trebala izbjegavati. Liste su sastavljene za svaku boju.

Dijeta je tada podijeljena u dvije faze. Prva faza, koja je oštrija od druge, fokusira se na gubljenje težine. Nakon što dođete do ciljane težine u prvoj fazi, idete na fazu dva, koja se fokusira na održavanje i nudi dugoročni plan. U obje faze, jesti će te tri obroka i do tri zalogajčića dnevno. Vježbanje je preporučeno, iako nije krucijalno dok ne dođete do faze dva.

Potrošači su već zbunjeni što treba jesti, a GI dijeta samo još više zbunjuje. Nakon što je to rečeno ipak postoji nekoliko dobrih strana dijete.

Slične dijete
  • Abs dijeta
  • Abs dijeta
  • Abs dijeta je jedan od rijetkih planova mršavljenja za muškarce. 12 ...
  • Kolačić dijeta
  • Kolačić dijeta
  • Zvuči kao  dijeta potpunog propadanja, no ona je zapravo jednostavan program zamjene...

Saznaj više o dijetama

Kliknite na jednu od dijeta kako bi dobili detaljne informacije