www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
Diane-35 ® dražeje

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH i podliježu uvjetima korištenja.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ovog web site-a.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Diane-35 ® dražeje

Napomena: Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Zašto uzimati Diane-35? (Indikacije)

Diane-35 dražeje upotrebljavaju se za liječenje bolesti ovisnih o androgenima u žena, primjerice akna, i to posebno izraženih oblika te onih koji su praćene seborejom, upalom ili stvaranjem prištića (akne papulopustuloza, akne nodulocistika), androgenske alopecije te blagih oblika hirzutizma.

KADA NE BISTE SMJELI UZIMATI DIANE-35? (Kontraindikacije)

Nemojte uzimati Diane-35 dražeje ako se u vas pojave neka od ovdje nabrojanih stanja. Ukoliko se bilo koje od navedenih stanja odnosi na vas, obavijestite liječnika prije početka uzimanja Diane-35 dražeja:

- ako imate ili ste ikada imali poremećaje u cirkulaciji krvi: posebice ona stanja povezana s trombozom (stvaranjem krvnih ugrušaka) u krvnim žilama nogu (duboka venska tromboza), pluća (embolija pluća), srca (srčani udar) ili drugih dijelova tijela (vidi odjeljak Diane-35 i tromboza);
- ako imate ili ste imali moždani udar (uzrokovan krvnim ugruškom ili rupturom krvne žile u mozgu);
- ako imate ili ste ikada imali stanja koja mogu biti prvi znak srčanog udara (kao što su angina pektoris ili bol u prsnom košu) ili moždanog udara (kao što su tranzitorna ishemična ataka ili mali reverzibilni moždani udar);
- ako imate migrene praćene, primjerice, poremećajima vida, nesposobnošću govora te slabošću ili ukočenošću bilo kojega dijela tijela;
- ako imate šećernu bolest s oštećenjima krvnih žila;
- ako imate ili ste imali Pankreatitis (upala gušterače) povezan s visokim razinama masti u krvi;
- ako imate žuticu ili tešku bolest jetre;
- ako imate ili ste ikada imali karcinom koji bi mogao rasti pod utjecajem seksualnih hormona (npr. karcinom dojki ili genitalija);
- ako imate ili ste ikada imali benigni ili maligni tumor jetre;
- ako imate neobjašnjiva vaginalna krvarenja;
- ako ste trudni ili sumnjate na trudnoću;
- ako dojite;
- ako ste preosjetljivi (alergični) na etinilestradiol ili ciproteron acetat ili na bilo koji od sastojaka Diane-35 dražeja.

Ukoliko se bilo koje od navedenih stanja javi prvi put tijekom uzimanja Diane-35, odmah prekinite uzimanje dražeja i savjetujte se s liječnikom. U međuvremenu primijenite nehormonsku kontraceptivnu zaštitu. Obratite pozornost i na Opće informacije u sljedećem odjeljku.

Diane-35 dražeje ne primjenjuju se u muškaraca.

ŠTO MORATE ZNATI PRIJE UZIMANJA DIANE-35? (Mjere opreza)

Opće informacije

U ovoj uputi opisano je nekoliko situacija kada trebate prekinuti uzimati Diane-35 dražeje ili kada njihova pouzdanost može biti smanjena. U takvim slučajevima morali biste se suzdržati od snošaja ili primijeniti dopunske nehormonske kontracepcijske mjere, npr. prezervativ ili drugu mehaničku metodu. Nemojte primijeniti metodu mjerenja ritma ili tjelesne temperature. Te metode mogu biti nepouzdane stoga što Diane-35 dražeje utječu na uobičajene promjene temperature i na cervikalnu sluz koja se javlja tijekom menstruacijskoga ciklusa.

Diane-35 dražeje ne pružaju zaštitu od HTV infekcije (AIDS) ili bilo koje druge spolno prenosive bolesti.

Prije početka uzimanja Diane-35 dražeja

Ako se Diane-35 dražeje uzimaju u bilo kojem od niže navedenih stanja, možda će biti potreban strogi nadzor. Liječnik vam u tome može pomoći. Stoga, ako se bilo koje od ovih stanja odnosi na vas, obavijestite liječnika prije početka uporabe Diane-35 dražeja:

- pušenje cigareta;
- šećerna bolest;
- prevelika tjelesna težina;
- visoki krvni tlak;
- oštećenje srčanih zalistaka ili poremećaj srčanog ritma;
- upala vena (površinski flebitis);
- varikozne vene;
- netko je u vašoj bližoj obitelji imao trombozu, srčani ili moždani udar;
- patite od migrene;
- bolujete od epilepsije;
- vi ili netko u vašoj bližoj obitelji ima ili je imao visoke razine kolesterola ili triglicerida (masnih komponenti) u krvi;
- netko je u vašoj bližoj obitelji imao karcinom dojki;
- bolest jetre ili žuči;
- Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis (kronična upala crijeva);
- sindrom policističnih jajnika (poremećaj jajnika koji može uzrokovati neplodnost, ponekad kombiniran s androgenetskim simptomima i povećanim rizikom od tromboze);
- sistemski lupus eritematodus (bolest koja oštećuje kožu cijelog tijela);
- hemolitičko-uremijski sindrom (poremećaj zgrušavanja krvi koji izaziva oštećenje bubrega);
- anemija srpastih stanica;
- stanja koja su se pojavila prvi put ili pogoršala za vrijeme trudnoće ili prethodne primjene spolnih hormona (npr. gubitak sluha, metabolička bolest porfirija, bolest kože - herpes u trudnoći, neurološka bolest - Svdenhamova koreja);
- kloazma (žućkasto-smeđa pigmentacija na dijelovima kože, osobito na licu); ako imate kloazmu izbjegavajte izlaganje suncu ili ultraljubičastom zračenju,
- nasljedni angioedem; egzogeni estrogeni mogu izazvati ili pogoršati simptome angioedema. Ukoliko imate simptome angioedema (kao što su natečeno lice, jezik i/ili ždrijelo i/ili teškoće pri gutanju ili alergiju s otežanim disanjem) odmah se morate obratiti liječniku.

Ukoliko se bilo koje od navedenih stanja javi prvi put, ako se ponovi ili pogorša tijekom uporabe Diane-35, obavijestite liječnika.

Ukoliko bolujete od hirzutizma, a tek se nedavno pojavio ili znatno pogoršao, morate odmah obavijestiti liječnika zbog potrebe da se objasni uzrok.

Iskustvo s kombinacijom estrogena i progestogena kao što je Diane-35 uglavnom se temelji na kombiniranim oralnim kontraceptivima. Zbog toga se sljedeća upozorenja povezana s uporabom oralnih kontraceptiva odnose i na Diane-35 dražeje.

Diane-35 i tromboza

Tromboza je stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu začepiti krvne žile.

Tromboza se ponekad javlja u dubokim venama nogu (duboka venska tromboza). Ako se krvni ugrušak odvoji iz vena gdje je nastao, može dospjeti u pluća i blokirati plućne arterije, izazivajući takozvanu emboliju pluća. Duboka venska tromboza rijetka je pojava. Rizik od nastanka venske tromboembolije najveći je tijekom prve godine primjene oralnoga kontraceptiva uopće.

Venska tromboembolija može se javiti bez obzira na to da li uzimate oralni kontraceptiv ili ne. Može se javiti i u trudnoći. Opasnost je veća u žena koje uzimaju oralne kontraceptive nego u onih koje ih ne uzimaju, ali nije tako velika kao u trudnoći.

Krvni se ugrušci također mogu vrlo rijetko pojaviti u krvnim žilama srca (uzrokujući srčani udar) ili mozga (uzrokujući moždani udar). Iznimno rijetko krvni ugrušci mogu se pojaviti u jetri, crijevima, bubrezima ili oku.

Samo iznimno tromboza može uzrokovati teška trajna oštećenja ili čak biti kobna.

Rizik od srčanog ili moždanog udara povećava se sa životnom dobi. Također se povećava ako mnogo pušite.
Ako uzimate Diane-35 dražeje, trebate prestati pušiti, osobito ako ste stariji od 35 godina.

Ako se u vas javi visoki krvni tlak tijekom uzimanja Diane-35 dražeja, možda će vam liječnik savjetovati da prestanete s primjenom.

Rizik od duboke venske tromboze privremeno se povećava kao rezultat operativnog zahvata ili imobilizacije (npr. ako vam je noga u gipsu ili u udlazi). U žena koje se koriste oralnim kontraceptivom (ili dražejama Diane-35) rizik može biti još veći. Obavijestite liječnika da uzimate Diane-35 dražeje prije svakoga očekivanog bolničkog liječenja ili operativnog zahvata. Liječnik vam može reći da prestanete uzimati Diane-35 dražeje nekoliko tjedana prije operativnog zahvata ili tijekom imobilizacije. On će vam također reći kada možete ponovno početi uzimati Diane-35 dražeje.

Ako zapazite moguće znakove tromboze, prestanite s uzimanjem Diane-35 dražeja i odmah se posavjetujte s liječnikom (vidi odjeljak Kada se morate obratiti liječniku?).

Diane-35 i karcinom

Karcinom dojke nešto je češće dijagnosticiran u žena koje uzimaju oralne kontraceptive u odnosu na žene iste dobi koje se njima ne koriste. To neznatno povećanje u broju dijagnosticirana karcinoma dojke postupno iščezava tijekom sljedećih deset godina nakon prestanka uzimanja oralnih kontraceptiva. Nije poznato da li je razlika uzrokovana oralnim kontraceptivom. Razlog može biti i to što su žene češće pregledavane, pa se karcinom dojke ranije otkriva.

U rijetkim je slučajevima u žena koje uzimaju oralne kontraceptive zabilježen benigni tumor jetre, a još rjeđe maligni. Ti tumori mogu dovesti do unutarnjega krvarenja. Ako osjetite oštru bol u trbuhu, odmah se obratite liječniku.

Najvažniji čimbenik rizika za nastanak karcinoma grlića maternice je perzistentna HPV infekcija (humani papilloma virus). Neka epidemiološka ispitivanja ukazala su na to da dugotrajna primjena kombiniranih oralnih kontraceptiva može doprinjeti povećanju rizika za nastanak karcinoma grlića maternice, ali i dalje postoje nesuglasice o tome u kojoj se mjeri ta spoznaja može dovesti u vezu s posljedicama uzimanja kombiniranih oralnih kontraceptiva, primjerice skriningom za karcinom grlića maternice te seksualnim ponašanjem uključujući primjenu mehaničke kontracepcije.

Diane-35 i trudnoća

Dražejama Diane-35 ne smiju se koristiti trudnice ili žene koje misle da bi mogle biti trudne. Ukoliko posumnjate na trudnoću, a uzimate Diane-35 dražeje, trebate se što prije obratiti liječniku.

Diane-35 i dojenje

Diane-35 dražeje ne smiju se uzimati tijekom dojenja.

Diane-35 i sposobnost upravljanja vozilima

Nisu zapaženi nikakvi učinci.

Diane-35 i ostali lijekovi (Interakcije)

Neki lijekovi mogu onemogućivati pravilno djelovanje Diane-35 dražeja. Među njima su lijekovi koji se uzimaju pri liječenju epilepsije (npr. primidon, fenitoin, barbiturati, karbamazepin, okskarbazepin, topiramat, felbamat) i tuberkuloze (npr. rifampicin, rifabutin) te HIV infekcija (npr. ritonavir, nevirapin); antibiotici (npr. penicilin, tetraciklin, grizeofulvin) protiv nekih drugih infekcijskih bolesti te biljni lijek gospina trava (primjenjuje se za liječenje depresivnih raspoloženja). Diane-35 dražeje mogu utjecati i na djelovanje ostalih lijekova, primjerice lijekova koji sadrže ciklosporin ili antiepileptički lamotrigin.

Molimo, obavijestite liječnika ili ljekarnika ako uzimate ili ste nedavno uzimali neke druge lijekove ili biljne lijekove, čak i ako nisu prepisani. Napomenite liječniku ili stomatologu (ili ljekarniku) koji vam prepisuje drugi lijek da uzimate Diane-35 dražeje. Oni vam mogu reći da li trebate primijeniti dodatne metode kontracepcije i koliko dugo.

KADA SE MORATE OBRATITI LIJEČNIKU?

Redoviti pregledi

Ako uzimate Diane-35 dražeje, liječnik će vam savjetovati kada da dođete na redovite preglede.

Javite se liječniku što je prije moguće:

ako zapazite promjene vašega zdravlja, posebno uključujući stanja spomenuta u ovoj uputi (vidi odjeljke Kada ne biste smjeli uzimati Diane-35 (Kontraindikacije) i Što morate znati prije uzimanja Diane-35 (Mjere opreza); ne zaboravite na stanja povezana s vašom bližom obitelji);
• ako ste napipali kvržicu u dojci;
• ako namjeravate uzimati druge lijekove (vidi Diane-35 i ostali lijekovi (Interakcije));
• ako ćete biti imobilizirani ili podvrgnuti operacijskom zahvatu (obavijestite liječnika najmanje četiri tjedna unaprijed);
• ako imate neuobičajena, teška vaginalna krvarenja;
• ako zaboravite popiti dražeje u prvom tjednu, a imali ste snošaj sedam dana prije;
• ako imate teški proljev;
• ako niste dobili mjesečnicu dva puta zaredom ili sumnjate da ste trudni (ne počinjite novo pakiranje dok vam liječnik to ne savjetuje).

Prestanite uzimati dražeje i odmah obavijestite liječnika ako zapazite moguće znakove tromboze, infarkta miokarda ili moždanog udara:

• neuobičajen kašalj;
• oštru bol u prsnom košu koja se širi u lijevu ruku;• zadihanost;
• svaki neuobičajen, teški ili produljeni napad glavobolje ili migrene;
• djelomični ili potpuni gubitak vida ili dvostruki vid;
• nejasno izgovaranje riječi ili nemogućnost govora;
• iznenadne promjene sluha, mirisa ili okusa;
• vrtoglavicu ili nesvjesticu;
• slabost ili ukočenost u bilo kojem dijelu tijela;
• oštru bol u trbuhu;
• oštru bol u nogama ili otjecanje nogu.

Stanja i simptomi spomenuti ovdje detaljnije su opisani i objašnjeni u ostalim odjeljcima ove upute.

KOJE NUSPOJAVE MOŽETE ZAPAZITI DOK UZIMATE DIANE-35? (Nuspojave)

Kao svi lijekovi, i Diane-35 dražeje mogu imati nuspojave. Obavijestite liječnika ako zapazite bilo koju neželjenu posljedicu, osobito ozbiljniju ili onu koja se stalno pojavljuje te ukoliko ima promjena u vašem zdraviju za koje mislite da su povezane s uporabom Diane-35 dražeja.

Ozbiljne nuspojave

Ozbiljne nuspojave povezane s primjenom Diane-35 dražeja, kao i povezani simptomi, opisane su u ovoj uputi u odjeljcima: Diane-35 i tromboza / Diane-35 i karcinom. Molimo, pročitajte te odjeljke za dodatne informacije te se, ukoliko je potrebno, odmah savjetujte s liječnikom.

Ostale moguće nuspojave

Sljedeće nuspojave zabilježene su u korisnica Diane-35 dražeja, iako ne moraju biti uzrokovane njima. Te nuspojave mogu se javiti u prvih nekoliko mjeseci primjene Diane-35 dražeja i obično se smanjuju s vremenom.

Sustav organa

Često (>1/100)

Manje često (>1/1000 i <1/100)

Rijetko (<1/1000)

Očni poremećajinepodnošenje kontaktnih leća

Gastrointestinalni poremećaji

mučnina, bol u abdomenu

povraćanje, proljev


Poremećaji
imunološkog
sustavapreosjetljivost

Pretrage

povećanje tjelesne težine


smanjenje tjelesne težine

Poremećaji metabolizma i prehrane


zadržavanje tekućine


Poremećaji

živčanoga

sustava

glavobolja

migrena


Psihijatrijski poremećaji depresivna raspoloženja    

promjene raspoloženja

 smanjeni libido   povećani libido 

Poremećaji reprodukcijskog sustava i bolesti dojki

 

bol u dojkama
osjetljivost dojki


 

hipertrofija dojki


 

iscjedak iz dojki
vaginalni iscjedak


Poremećaji kože i supkutanog tkiva

   osip, urtikarija

erythema nodosum erythema multiforme

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH i podliježu uvjetima korištenja.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ovog web site-a.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Lijekovi na recept

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje
organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku
priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama,
mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net