|
|
|||
|
|||
|
Postovana,
Molim Vas da mi objasnite nalaz od 09.02.2011 s obzirom da pregled kod neurologa imam zakazan tek u trecem mjesecu. Uputna dijagnoza je bila: Tics medicamentosi er organici. Sy cervicobrachialis. Nalaz radiologa je slijedeci: Frontalno obostrano i parijentalno lijevo na kortikosubkortikalnoj granici nekoliko punktiformnih T2/FLAIR hiperintenznih lezija, bez restrikcije difuzije. Lako prosireni perivaskularni prostori u regiji bazalnih ganglija i mezencefalona. Punktiformne kalcifikacije u gl.palidusu obostrano. Komorski sistem je normalnog polozaja, simetricnog izgleda, adekvatne sirine. Sulkusi na konveksitetima i subarahnoidalni prostori na bazi mozga su pocetno prosireni. U subarahnoidalnih prostorima, bazalnim cisternama i komorskom sistemu nema patoloskog sadrzaja. Regija kraniocervikalnog prelaza, PC uglova i orbita bez vidljivih grubljih patoloskih promena. Hipopneumatizacija frontalnog sinusa obostrano, ostale paranazalne supljine su pravilno razvijene. Lijevi maksilarni sinus u potpunosti ispunjen zapaljenskim sadrzajem, izrazito zadebljale sluznice. Lako zadebljala sluznica i lijevih etmoidalnih celija. Devijacija septuma nasi u desno. Smanjena pneumatizacija mastoida lijevo. Limfoidna hiperplazija na krovu epifarinksna, AP dijametra 11mm. Na frontalnoj kosti, mediosagitalno, se uocava ovalna T2/FLAIR hiperintenzna lezija, dimenzija 10x7mm (LL, KK), koja najpre odgovara hemangiomu. MRA: Magistralni krvni sudovi mozga su uobicajenog toka i ramifikacije, IS tekuce krvi, bez znakova aneurizmatskih prosirenja, signifikantnih stenoza niti vaskularnih anomalija. Leva AV dominantna. ZAKLJUCAK: MR pregled endokranijuma ukazuje na nekoliko mikroangiopatskih lezija supratentorijalno, na pocetne kortikalne reduktivne promene velikog i malog mozga. Uzgredni nalaz: Sinusitis maxillaris lat.sin. Molim Vas da mi sto jednostavnije objasnite o cemu se radi i da li ima nesto zbog cega treba da brinem. Hvala unaprijed!
|
|
|
|||
|
|||
|
Poštovani,
S obzirom da nisam neurolog, ne smatram se dovoljno kompetentnom za ikakvo konkretno postavljanje dijagnoze. Mogu Vam jedino približno reći da se kod Vas radi o promjenama na malim krvnim žilama mozga /koliko vidim iz nalaza nema znakova aneurizme/, a i o redukcijskim promjenama na kori velikog i malog mozga, tj. laički rečeno riječ je o propadanju neuralnog tkiva kore mozga. Ovakav nalaz može (ali i ne mora) odgovarati multiploj sklerozi (iako mi niste naveli kakve točno simptome imate, što je takodjer bitno pri tumačenju nalaza), ali još jednom napominjem da je za konkretnu dijagnozu u ovom slučaju kompetentan isključivo neurolog. Usputni nalaz da imate i upalu sluznice sinusa, kao i da se radi o smanjenoj ventilaciji sinusa što je u Vašem slučaju uzrokovano devijacijom nosnog septuma, odnosno nosne pregrade, a što se inače uspješno liječi kirurškim zahvatom. S poštovanjem,
|
|