Najnovije
  #1  
Staro 11.02.2011, 20:16
vexi vexi je odsutan
Junior Member
 
Datum pristupanja: 11.02.2011
Poruke: 1
Početno MR pregled endokranijuma i MR angiografija glave

Postovana,

Molim Vas da mi objasnite nalaz od 09.02.2011 s obzirom da pregled kod neurologa imam zakazan tek u trecem mjesecu. Uputna dijagnoza je bila: Tics medicamentosi er organici. Sy cervicobrachialis. Nalaz radiologa je slijedeci:

Frontalno obostrano i parijentalno lijevo na kortikosubkortikalnoj granici nekoliko punktiformnih T2/FLAIR hiperintenznih lezija, bez restrikcije difuzije.
Lako prosireni perivaskularni prostori u regiji bazalnih ganglija i mezencefalona.
Punktiformne kalcifikacije u gl.palidusu obostrano.
Komorski sistem je normalnog polozaja, simetricnog izgleda, adekvatne sirine.
Sulkusi na konveksitetima i subarahnoidalni prostori na bazi mozga su pocetno prosireni.
U subarahnoidalnih prostorima, bazalnim cisternama i komorskom sistemu nema patoloskog sadrzaja.
Regija kraniocervikalnog prelaza, PC uglova i orbita bez vidljivih grubljih patoloskih promena.
Hipopneumatizacija frontalnog sinusa obostrano, ostale paranazalne supljine su pravilno razvijene. Lijevi maksilarni sinus u potpunosti ispunjen zapaljenskim sadrzajem, izrazito zadebljale sluznice. Lako zadebljala sluznica i lijevih etmoidalnih celija. Devijacija septuma nasi u desno. Smanjena pneumatizacija mastoida lijevo.
Limfoidna hiperplazija na krovu epifarinksna, AP dijametra 11mm.
Na frontalnoj kosti, mediosagitalno, se uocava ovalna T2/FLAIR hiperintenzna lezija, dimenzija 10x7mm (LL, KK), koja najpre odgovara hemangiomu.

MRA: Magistralni krvni sudovi mozga su uobicajenog toka i ramifikacije, IS tekuce krvi, bez znakova aneurizmatskih prosirenja, signifikantnih stenoza niti vaskularnih anomalija. Leva AV dominantna.

ZAKLJUCAK: MR pregled endokranijuma ukazuje na nekoliko mikroangiopatskih lezija supratentorijalno, na pocetne kortikalne reduktivne promene velikog i malog mozga.
Uzgredni nalaz: Sinusitis maxillaris lat.sin.

Molim Vas da mi sto jednostavnije objasnite o cemu se radi i da li ima nesto zbog cega treba da brinem. Hvala unaprijed!
  #2  
Staro 21.02.2011, 08:49
Karolina28 Karolina28 je odsutan
Senior Member
 
Datum pristupanja: 26.11.2010
Poruke: 148
Početno

Poštovani,

S obzirom da nisam neurolog, ne smatram se dovoljno kompetentnom za ikakvo konkretno postavljanje dijagnoze. Mogu Vam jedino približno reći da se kod Vas radi o promjenama na malim krvnim žilama mozga /koliko vidim iz nalaza nema znakova aneurizme/, a i o redukcijskim promjenama na kori velikog i malog mozga, tj. laički rečeno riječ je o propadanju neuralnog tkiva kore mozga. Ovakav nalaz može (ali i ne mora) odgovarati multiploj sklerozi (iako mi niste naveli kakve točno simptome imate, što je takodjer bitno pri tumačenju nalaza), ali još jednom napominjem da je za konkretnu dijagnozu u ovom slučaju kompetentan isključivo neurolog.

Usputni nalaz da imate i upalu sluznice sinusa, kao i da se radi o smanjenoj ventilaciji sinusa što je u Vašem slučaju uzrokovano devijacijom nosnog septuma, odnosno nosne pregrade, a što se inače uspješno liječi kirurškim zahvatom.


S poštovanjem,
__________________
Karolina Graff, dr.med.
Ordinacija obiteljske medicine
Nova cesta 85a
 

Alati teme
Način prikaza

Pravila pisanja poruke
Ne moe otvoriti novu temu
Ne moe ostaviti odgovor
Ne moe stavljati dodatke
Ne moe uređivati svoje postove

BB code je uključeno
Smajlići su uključeno
[IMG] kod je uključeno
HTML kod je Isključeno

Idi na forum


Sva vremena su GMT +1. Vrijeme je 00:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.