www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
ŽENSKO ZDRAVLJE
Je li moguća trudnoća za vrijeme menstruacije?

Je li moguća trudnoća za vrijeme menstruacije?

Ocjena:
Objavljeno: 08.07.2008.
Datum zadnje izmjene: 26.09.2011.

Literatura:
1. Colombo B, Masarotto G. Daily fecundability: first results from a new data base. Demogr Res. 2000 Sep 6;3:[39]
2. Wilcox AJ, Dunson D, Baird DD. The timing of the "fertile window" in the menstrual cycle: day specific estimates from a prospective study. BMJ. 2000 Nov 18;321(7271):1259-62

Da, žena može ostati trudna čak i ako ima nezaštićene spolne odnose za vrijeme menstruacije.

Iako je mogućnost za trudnoću tijekom 'neplodnih' dana manja, ne može se predvidjeti vrijeme u mjesecu kada ne postoji mogućnost zanošenja. Ukratko ćemo prikazati kako se to može dogoditi.

Tijekom svakog menstrualnog ciklusa žena iz jajnika otpusta jajnu stanicu, odnosno jajašce. To se naziva ovulacija. Tipično se ovaj proces događa 14 dana prije početka slijedeće menstruacije, međutim to varira iz mjeseca u mjesec čak i kod iste žene. Ponekad se ovulacija uopće ne događa pa žene nemaju menstruaciju i neplodne su (anovulacija, anovulatorni ciklus). Nakon ovulacije jajna stanica se kreće prema maternici kroz jajovod i tu se najčešće događa oplodnja. Neoplođena jajna stanica može živjeti 24 sata, a ako se ne oplodi izbacuje se tijekom menstruacije zajedno s površinskom sluznicom maternice.

Žena će najvjerojatnije postati trudna ako je seksualni odnos bio neposredno prije ili poslije ovulacije. Spermiji u spolnim organima žene mogu preživjeti nekoliko dana, tipično dva ili tri. U idealnim slučajevima mogu ostati vitalni čak i pet dana. Tako, ako je sperma odložena ranije, npr. tijekom menstruacije ili neposredno nakon nje, može ostati u tijelu dok se stvore uvjeti za oplodnju.

Osim sposobnosti preživljavanja spermija, istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal ukazuje na drugi razlog zašto parovi ponekad zatrudne ako su imali spolni odnos tijekom mjesečnice. Istraživanje pokazuje kako je "plodni prozor", odnosno vrijeme tijekom mjeseca kada žena može zatrudnjeti, vrlo teško predvidjeti kod većine žena.

Tijekom tromjesečnog istraživanja znanstvenici su prikupili podatke o hormonalnom I ovulacijskom uzorku u skupini u kojoj je bila 221 zdravih žena koje su pokušavale zatrudnjeti. Pronašli su kako je kod otprilike 2% žena imalo plodni prozor u prva četiri dana ciklusa (prvi dan ciklusa je prvi dan menstruacije), a 17% do sedmog dana. Svaki dan između 6. i 21. dana ciklusa je postojala prosječna vjerojatnost od 10% za trudnoću. Osim toga, žene koje su imale prethodno pravilne cikluse imale su do 6% vjerojatnost za biti plodne na dan kad je trebala početi menstruacija. Ovulaciju je bilo još teze predvidjeti ako žena ima neredovite mjesečnice. Istraživači su stoga zaključili kako je teško precizno odrediti vrijeme kad bi spolni odnos trebao omogućiti (ili izbjeći) trudnoću. Tzv. plodni dani su period kad je najvjerojatnije da će se dogoditi ovulacija, međutim točno vrijeme kad se može zatrudnjeti tijekom mjeseca je očito vrlo nepredvidivo za većinu žena. U navedenom istraživanju je kod svega 30% žena plodni prozor bio između 10. I 17. dana ciklusa, koji se obično navode kao plodni dani.

Zbog toga je najbolje uvijek koristiti kontracepciju za zaštitu od neželjene trudnoće, bez obzira na dan ciklusa, sve dok ne odlučite imati djecu.

www.medicina.hr

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Važne činjenice o muškoj neplodnosti

  • Brojni su faktori koji mogu utjecati na mušku plodnost. Prema istraživanjima nisu samo žene te koje se susreću s problemima s plodnošću, sve je veći broj muškaraca. Koji su...
  • Kako se vaši organi mijenjaju tijekom trudnoće?

  • Fiziološke i anatomske promjene organa tijekom trudnoće su neizbježne. Svaka promjena je uzrokovana rastom fetusa i hormonalnim promjenama. Organski sustavi koji su najviše podložni promjenama...
  • Prekrasni simptomi trudnoće

  • Kada počnemo pričati o simptomima trudnoće, velikoj većini žena na pamet prvo padnu svi negativni simptomi. Naravno, negativni simptomi također postoje. To mogu biti jutarnje mučnine, zatvor ili...
IZDVAJAMO
  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?