www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
ŽENSKO ZDRAVLJE
Pobačaj

Pobačaj

Ocjena:
Objavljeno: 11.02.2010.
Datum zadnje izmjene: 24.09.2011.

www.centar-zdravlja.net

Metode pobačaja

Postoji niz različitih metoda pobačaja. Koji tip se preporučuje ovisi o tome koliko tjedana ste trudni.

Tri glavne vrste abortusa su navedene u nastavku:

Medicinski pobačaj (do 9. tjedna trudnoće)

Rani medicinski pobačaj  uključuje uzimanje dvaju različitih lijekova u razmaku od 48 sati. Učinak lijeka će biti sličan ranom prirodnom pobačaju.

Liječnik će vam dati tabletu koja se naziva mifepriston,a blokira hormon koji čini sluznicu maternice pogodnom za oplođeno jajašce. Nakon uzimanja prve tablete, bit ćete u mogućnosti otići kući i možete nastaviti sa svojim normalnim, svakodnevnim aktivnostima.

Dva dana kasnije dobit ćete drugi lijek, prostaglandin. U roku od 4 do 6 sati od uzimanja prostaglandina, sluznice maternice se razgrađuje zajedno sa embrijem, kroz krvarenje iz vagine. Ovaj dio procesa može biti bolan.

Lijekovi koji se koriste tijekom ranog medicinskog pobačaja mogu izazvati povraćanje ili proljev.

Vakuumska aspiracija (od 7. do 15. tjedna trudnoće)

Vakuumska aspiracija je postupak koji uključuje uklanjanje fetusa iz utrobe usisavanjem. Postupak obično traje između pet i deset minuta, a može se obavljati pod lokalnom ili općom anestezijom.

Ulazu u maternicu (vrat maternice) je dilatiran (otvoren) da se omogući pristup sadržaju. Mala, plastična usisna cijev, spojena na pumpu, se umetne u maternicu te se koristi za uklanjanje fetusa i okolnog tkiva.

Nakon postupka obično se može kući isti dan. Međutim, nakon postupka, može doći do krvarenja koje može potrajati do 14 dana.

Kasni medicinski pobačaj (od 13. tjedna trudnoće)

Osim što se koristi za rani pobačaj, mifepriston i prostaglandin također se mogu koristiti za abortus kasnije u trudnoći. Međutim, pobačaj će trajati duže, a može biti potrebno više od jedne doze prostaglandina. Nakon postupka, možete biti u stanju vratiti se kući isti dan, ali ponekad je potrebno noćenje u bolnici.

Kirurška dilatacija (od 15. tjedna trudnoće)

Kirurška dilatacija je postupak koji se provodi pod općom anestezijom. Vrat maternice (cerviks) se lagano dilatira (otvara), a kliješta i usisna cijev se koriste za uklanjanje fetusa. Postupak obično traje između 10 do 20 minuta, a ako ste zdravi i nema nikakvih komplikacija, možete biti u stanju vratiti se kući isti dan. Može doći do krvarenja koje može potrajati do 14 dana.

Kasni pobačaj (20. do 24. tjedna)

Prostaglandin se ubrizgava u maternicu, uzrokujući da se snažno otvori kao kod porođaja. To može trajati između šest i 12 sati. Obično ćete morati prenoćiti u bolnici.

Ako nakon pobačaja bilo koje vrste imate teška krvarenja, boli vas ili imate visoku temperaturu nakon izlaska iz bolnice, odmah potražite liječničku pomoć.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Važne činjenice o muškoj neplodnosti

  • Brojni su faktori koji mogu utjecati na mušku plodnost. Prema istraživanjima nisu samo žene te koje se susreću s problemima s plodnošću, sve je veći broj muškaraca. Koji su...
  • Kako se vaši organi mijenjaju tijekom trudnoće?

  • Fiziološke i anatomske promjene organa tijekom trudnoće su neizbježne. Svaka promjena je uzrokovana rastom fetusa i hormonalnim promjenama. Organski sustavi koji su najviše podložni promjenama...
  • Prekrasni simptomi trudnoće

  • Kada počnemo pričati o simptomima trudnoće, velikoj većini žena na pamet prvo padnu svi negativni simptomi. Naravno, negativni simptomi također postoje. To mogu biti jutarnje mučnine, zatvor ili...
IZDVAJAMO
  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?