www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
ŽENSKO ZDRAVLJE
Abdominalna histerektomija

Abdominalna histerektomija

Ocjena:
Objavljeno: 16.12.2009.
Datum zadnje izmjene: 23.08.2011.

www.centar-zdravlja.net

Što možete očekivati

Kod abdominalne histerektomije, vaš kirurg odvaja maternicu od jajnika, jajovoda i gornjeg dijela vagine, kao i od krvnih žila i vezivnog tkiva. Donji dio maternice (cerviks) može biti ostavljen na mjestu (djelomična histerektomija) ili otklonjen (potpuna histerektomija). Histerektomija može također uključivati uklanjanje dodatnih organa i tkiva, kao što su jajnici i jajovodi.

Tijekom histerektomije

Histerektomija se obično se izvodi pod općom anestezijom, tako da nećete biti budni za vrijeme operacije. Sam postupak traje oko jedan do dva sata.

Za početak stavit će vam kateter kako bi ispraznili mjehur. Kateter ostaje za vrijeme operacije i za kratko vrijeme nakon toga.

Za izvođenje histerektomije, vaš kirurg reže preko kože i vezivnog tkiva u donjem dijelu trbuha da bi došao do maternice. Kirurg koristi jedan od dva tipa abdominalnih rezova za histerektomiju. Vertikalni rez počinje u sredini trbuha i ide od ispod pupka do iznad stidne kosti. Vodoravna linija, bikini rez radi se malo iznad stidne kosti. Koji tip reza odabire vaš kirurg ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući i potrebu za istraživanjem gornjeg dijela trbuha, veličini maternice te prisutnosti bilo kakvih ožiljaka iz prethodnih abdominalnih operacija.

Nakon histerektomije

Nakon operacije, ostat ćete u sobi za oporavak nekoliko sati. Abdominalna histerektomija obično zahtijeva boravak u bolnici od jedan do dva dana, ali moglo bi biti i do četiri dana.

Nekoliko dana nakon histerektomije imat ćete vaginalno krvarenje što je potpuno normalno. Trbušni rez će postupno zarasti, ali vidljiv ožiljak na trbuhu će ostati.

Fizičke posljedice

Nakon histerektomije, nećete imati više menstruacije niti ćete moći zatrudnjeti.

Oporavak traje šest do osam tjedna za većinu žena. Važno je da se pridržavate ograničenja aktivnosti. Puno se odmarajte. Nemojte dizati ništa šest tjedana nakon operacije. Vaš liječnik može preporučiti druga ograničenja, ali na kraju ćete se vratiti uobičajenim aktivnostima.

Oko šest tjedna nakon operacije možete imati seksualne odnose. Histerektomija ne bi trebala utjecati na ovaj aspekt vašeg života.

Ako imate djelomičnu histerektomija, rizik od raka vrata maternice ostaje, tako da ćete i dalje trebati redovite Papa-testove.

Ako su vam uklonjeni jajnici, ući ćete u menopauzu. Posavjetujte se s liječnikom oko simptoma menopauze. U žena koje imaju histerektomiju, a jajnici im nisu odstranjeni, menopauza se može pojaviti ranije.

Emocionalne posljedice

Histerektomija vam može poboljšati kvalitetu života. S druge strane, maternica je snažno povezana sa ženstvenosti, možete osjećati gubitak nakon histerektomije. Žene mogu iskusiti osjećaje poput tuge i depresije zbog gubitka plodnosti.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Zbog ovoga ćete još više zavoljeti naranče!

  • Naranča jača vaš imunološki sustav i poboljšava raspoloženje. Vjerojatno ne postoji osoba koja ne uživa u ovoj sočnoj i ukusnoj poslastici. Popularne su među sportašima jer...
  • Kako manjak vitamina D utječe na organizam?

  • Niska razina vitamina D je usko povezana s povećanim rizikom od nastanka niza zdravstvenih problema. Osim toga, ako patite od teških bolesti, kao što su rak dojke ili rak prostate, vjerojatnost...
  • Simptomi raka koje najčešće ignoriramo

  • Simptomi raka ponekad uistinu mogu biti toliko suptilni da ih jedva primijetite, ali to ne znači da su potpuno neprimjetni. Sami najbolje poznajete svoje tijelo i trebali biste prepoznati i najmanje promjene u...
IZDVAJAMO
  • Gdje najčešće kupujete proizvode za njegu kose?