www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
ZDRAVLJE OPĆENITO
Simptomi dijabetesa

Simptomi dijabetesa

Ocjena:
Objavljeno: 01.11.2012.
Datum zadnje izmjene: 02.07.2014.

CentarZdravlja.net

Dijabetes se često naziva tihim ubojicom jer se simptomi teško prepoznaju. Najbolji način da utvrdite patite li od dijabetesa je da izmjerite šećer u krvi. Ako primijetite da imate velik broj ovih simptoma, svakako se obratite liječniku.

Povećana potreba za mokrenjem i žeđ

Ako je potreba za mokrenjem pojačana i noću se često ustajete da biste mokrili, postoji vjerojatnost da patite od dijabetesa.

Bubrezi rade pojačano kako bi izlučili višak glukoze iz krvi, zbog čega dolazi do potrebe za mokrenjem, i to više puta u kratkom razdoblju.

Pojačana potreba za pijenjem vode je uzrokovana povišenom razinom šećera u krvi jer tijelo traži vodu kako bi moglo sniziti razinu šećera.

Mršavljenje

Previsoka razina šećera u krvi može uzrokovati naglo mršavljenje, čak 5 do 10 kilograma u 2 do 3 mjeseca. Ovakva vrsta mršavljenja nije zdrava.

Hormon inzulin ne može pohraniti glukozu, ona ostaje u krvi, a tijelo misli da je gladno. Iz tog razloga počinje trošiti proteine iz mišića kao alternativni izvor energije.

Bubrezi rade pojačano kako bi izlučili višak glukoze, troši se veći broj kalorija što može uzrokovati mršavljenje, kao i oštećenje bubrega.

Pretjerana potreba za hranom

Pretjerana potreba za hranom je još jedan znak dijabetesa, a uzrokovana je naglim promjenama razine šećera.

Kada razina šećera naglo padne, tijelo misli da je gladno i traži izvor energije i glukoze kako bi stanice mogle normalno funkcionirati.

Problemi s kožom

Svrab kože, suha koža, slaba cirkulacija, kao i mnogi drugi problemi, mogu biti znak dijabetesa. Tamnija koža na području vrata ili pazuha može biti znak otpornosti tijela na inzulin i visoke razine šećera u krvi. Ako primijetite sve ove promjene, svakako posjetite liječnika.

Sporo zarastanje rana

Infekcije, posjekotine i ogrebotine koje ne zarastaju brzo je jedan od najčešćih simptoma dijabetesa.

Ovo se događa jer su krvne žile oštećene zbog prevelike razine glukoze koja se nalazi u venama i arterijama, zbog čega je tijelu teško omogućiti pravilno zarastanje rana.

Vaginalne infekcije

Dijabetes je autoimuna bolest, što uzrokuje pojačanu podložnost raznim infekcijama, kao što su vaginalne infekcije. Ako patite od vaginalnih infekcija i prisutni su ostali simptomi dijabetesa, svakako se obratite liječniku. 

Umor

Osobe koje imaju visoku razinu šećera u krvi, ovisno o tome koliko dugo je to stanje prisutno, mogu osjećati kronični umor, na kojega se često i naviknu.

Ustajanje usred noći kako biste mokrili svakoga će učiniti umornima. Tijelo troši dodatnu energiju kako bi izlučilo višak glukoze pa vas i to može učiniti umornima.

Zamagljen vid

Iskrivljena slika ili povremeni bljeskovi svjetla su izravna posljedica visoke razine šećera u krvi. Zamagljen vid nastaje zbog naglih promjena razine šećera.

Dobra vijest je da je ovaj simptom reverzibilan. Nakon što se razina šećera u krvi vrati na normalnu, vid će se poboljšati.

Trnci u rukama i stopalima

Trnci popraćeni osjećajem žarenja su znak da su živci oštećeni, a razlog može biti dijabetes.

Kao i s vidom, trnci u rukama i stopalima će proći nakon što se razina šećera u krvi uravnoteži.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Zašto je ljudsko tijelo veličanstven stroj?

  • Nevjerojatno je to za što je sve ljudsko tijelo sposobno. Potencijal vašeg tijela je veći nego što mislite! Neke činjenice se čine nevjerojatnima, ali su istinite, a većina tih...
  • Što je s godinama normalno, a što nije?

  • Starenjem ćete sigurno početi primjećivati određene promjene kao što su bolovi u određenim dijelovima tijela, slabija kvaliteta sna ili poteškoće s koncentracijom. Jesu li sve promjene koje...
  • Kronične bolesti bubrega - sve učestaliji problem

  • Procjenjuje se da tek 10% osoba, koje pate od kroničnih bolesti bubrega, to znaju. Istraživanja su pokazala da oni koji pate od visokog krvnog tlaka ili dijabetesa tipa 2 imaju povećan rizik od nastanka...
IZDVAJAMO
  • Gdje najčešće kupujete proizvode za njegu kose?