www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
ZDRAVLJE OPĆENITO
Brinete li o zdravlju svojih očiju?

Brinete li o zdravlju svojih očiju?

Ocjena:
Objavljeno: 27.02.2028.
Datum zadnje izmjene: 27.02.2028.

Sponzorirani članak

Iako su svjetlo i kisik neophodni za funkcije oka, pod njihovim utjecajem može doći i do njegova oštećenja kao i do razvoja katarakte te oštećenja makule. Makula (žuta pjega) je malo, ograničeno područje u središtu mrežnice, smješteno iza leće. Zbog svoje velike osjetljivosti, makula osigurava oštrinu vida, posebno za sitne detalje i obrise. U njoj se nalazi visoka koncentracija žutog pigmenta, prvenstveno luteina. Makula je izložena snažnom djelovanju svjetla, pri čemu plavi dio spektra izaziva oštećenja. Osim izlaganja svjetlu, ubrzanoj degeneraciji makule pridonose još i pušenje, prekomjerno uzimanje alkohola, povišen krvni tlak, povišene razine kolesterola u krvi itd. Degenerativne promjene makule naročito pogađaju žene poslije 50-e godine života, te starije osobe. Pri tome su osobe svjetlije puti i svjetlih očiju još osjetljivije.

Uzimanje nadopuna luteina i zeaksantina dalo je odlične rezultate u smanjenju rizika od makularne degeneracije mrežnice. Smatra se da uobičajenom prehranom unosimo oko 1-2.5 mg luteina dnevno.Ta količina nije ni u kojem slučaju dovoljna da se osigura djelotvorna zaštita od polaganog, tihog propadanja makule. Oftalmolozi se slažu da je 6 mg optimalna dnevna količina luteina. Da bismo dobili tu količinu luteina trebali bismo svaki dan pojesti između 3 i 6 kg špinata ili znatniju količinu blitve, kukuruza i kelja.

Doppelherz® Eye Vital s luteinom i zeaksantinom - zaštita vida za svakog čovjeka.

Doppelherz Eye Vital


Za optimalnu opskrbu očiju hranjivim tvarima, Doppelherz je stvorio vitamine za oči. Doppelherz®  system Eye Vital opskrbljuje metabolizam oka osobito važnim sastojcima, s obzirom na to da sadrži 800 µg vitamina A, 250 mg vitamina C i 36 mg vitamina E, u kombinaciji s 2,5 mg cinka plus 6 mg luteina i 300 µg zeaksantina.

Vitamin A uključen je u proces vida i kao integralni sastojak vidnog purpura pomaže očima u prilagodbi na promjene koje nastaju prelaskom iz mraka u svjetlost.

Vitamini C i E štite oči od štetnih učinaka sunčeve svjetlosti, a važni su i za očuvanje i funkcionalnu sposobnost leće.

Cink regulira aktivnost više od 200 enzima, uključenih u gotovo sve važne stanične reakcije. Kao integralni sastojak enzima, element u tragovima sudjeluje, primjerice, u iskorištavanju vitamina A u procesu vida.

Zajedno s ostalim hranjivim tvarima, lutein i zeaksantin štite mrežnicu, pa tako i cijelo oko, od negativnih vanjskih utjecaja.

 

OKTAL PHARMA d.o.o.
Utinjska 40, 10020 Zagreb
tel: +385 1 6595 765
fax: +385 1 6595 700
mob: +385 91 3707 034
www.oktal-pharma.hr
www.vasezdravlje.com

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Kako uništavate svoje oči?

  • Ne nosite sunčane naočale Uvijek nosite sunčane naočale s UV zaštitom. Izlaganje očiju UV zrakama oštećuje rožnicu oka i povećava rizik od nastanka katarakte. Također se...
  • Simptom suhog oka i zimske radosti

  • Zima je na vratima, uplaćuju se aranžmani za skijanja, a zimska odjeća već je obješena u ormarima. Sve je spremno za zimske radosti! No, ne zaboravite da u vrijeme kad se godišnja doba...
  • Ključne pretrage za dijabetičare

  • Čak i prije nego što primijetite prve simptome, visoka razina šećera u krvi može oštetiti neke dijelove tijela. Upravo iz tih razloga je izuzetno važno kontrolirati razinu...
IZDVAJAMO
  • Na koji način idete na posao?