www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
ZDRAVLJE OPĆENITO
Cjelovite žitarice: zašto su dobre

Cjelovite žitarice: zašto su dobre

Ocjena:
Objavljeno: 26.12.2010.
Datum zadnje izmjene: 17.08.2011.

www.centar-zdravlja.net

Što jesti?

Cijela zrna su zrna žitarica koja nisu obrađena, a sadrže klice, endosperm i ljusku, za razliku od rafiniranih žitarica, koje zadržavaju samo endosperm. Cjelovite žitarice su prirodni izvor proteina i ugljikohidrata.

Cjelovite žitarice su potrebne za pravilnu probavu, smiruju živčani sustav, potiču spavanje i zadovoljavanju glad, čime se smanjuje želja za hranom, dok vas opskrbljuju energijom i izdržljivošću, dobrim refleksima, pamćenjem i jasnim razmišljanjem. Cjelovite žitarice zahtijevaju različite probavne postupke od rafiniranih žitarica.

Mnoge žitarice su blago kisele, a većina bolesti uključuje pretjerano kiselo stanje u krvi, tako da one moraju biti dobro prožvakane, a slina je potrebna za njihovo pravilno probavljanje, od vrha do dna gastrointestinalnog trakta.

Amarant

Odlična je za one koji imaju povećane prehrambene potrebe, kao što su dojilje, trudnice, djeca i oni koji rade fizičke poslove. Bolji je izvor lizina od drugih žitarica, a ima intenzivan okus (i vrlo je skup), pa se može miješati s drugim žitaricama. Sadrži 15-18 posto bjelančevina, bogat je vlaknima, aminokiselinama, vitaminom C, ima više kalcija, magnezij i silicija od mlijeka.

Ječam

Ječam je dobar za žuč i živce, a lako se probavlja. Cjeloviti ječam je hranjiviji od obrađenog, ima više vlakana, dva puta više kalcija, tri puta više željeza i 25 posto više proteina. Pečenje će ga učiniti alkalnim, potiče probavu i dobra je zamjena za kavu. Također pomaže dojenčadi tolerirati majčino mlijeko.

Heljda

Heljda poboljšava apetit i jača probavu. Ona sadrži rutin, bioflavonoid koji može smanjiti krvni tlak i poboljšava cirkulaciju ruku i nogu. Proklijala heljda je veliki izvor enzima, klorofila i vitamina.

Kukuruz

Kukuruz je dobar za zdrave zube i desni, pomaže bubrezima, kod seksualnih problema i poboljšava probavu.

Proso

Proso jača bubrege, smanjuje bakterije u ustima, bogat je bjelančevinama i silicijem, pomaže u sprečavanju pobačaja i smanjuje rast gljivične infekcije. Pečen će pomoći ako imate proljev, probavne smetnje i dijabetes. Također može olakšati jutarnje mučnine.

Zob

Zob pomaže živčanom i reproduktivnom sustavu, jača srčane mišiće i uklanjanje kolesterol iz arterija i gastrointestinalnog trakta. Korisna je kod probavnih smetnji, seksualne disfunkcije, nadutosti, dijabetesa, živčane napetosti i dizenterije. Pomaže gustoći kostiju i obnovi vezivnog tkiva, a bogata je silicijem. Također sadrži fosfor, koji je potreban za mozak i živčane formacije u djece.

Quinoa

Quinoa je bliski srodnik amaranta. Ona jača cijelo tijelo i bogata je proteinima. Sadrži više kalcija od mlijeka, vrlo je dobar izvor željeza, fosfora, B i E vitamina. Izvrstan je izbor za vegetarijance.

Riža

Riža izbacuje toksine iz tijela. Bogata je vitaminom B, tako da će pomoći kod živčane napetosti i depresija. Može se koristiti za mučninu, dijabetes i proljev. Bijeloj riži nedostaju vlakna i esencijalni nutrijenti. Stara kineska poslovica kaže da smeđa riža čuva duhovnu i fizičku snagu.

Raž

Raž povećava snagu i izdržljivost, čisti arterije i dobra je za nokte, kosu i zdravlje kostiju. Korisna je za liječenje migrene i jača zubnu caklinu.

Pšenica

Pšenica smiruje um te pomaže da se usredotočite. Može se koristiti u slučajevima nesanice, lupanja srca, simptoma menopauze, razdražljivosti i poremećaja živčanog sustava. Jedite ju umjereno, ako ste pretili. Može se koristiti u slučajevima mokrenje u krevet i proljeva. Treba ju jesti s oprezom, ako imate alergije.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Zbog ovoga ćete još više zavoljeti naranče!

  • Naranča jača vaš imunološki sustav i poboljšava raspoloženje. Vjerojatno ne postoji osoba koja ne uživa u ovoj sočnoj i ukusnoj poslastici. Popularne su među sportašima jer...
  • Što sve utječe na srčani ritam?

  • Napadi panike Ako osjećate kako vam srce počinje iznenada vrlo brzo raditi, moguće je da se radi o napadu panike. Znojenje, drhtanje i osjećaj kao da nemate kontrolu nad vlastitim tijelom...
  • Što trebamo znati o probioticima?

  • Većina bakterija u našim tijelima je bezopasna i potrebno je imati određenu količinu bakterija u organizmu kako bi tijelo moglo normalno funkcionirati. Probiotike pronalazimo u hrani ili suplementima....
IZDVAJAMO
  • Na koji način idete na posao?