www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
ZDRAVLJE OPĆENITO
Kako liječiti grlobolju

Kako liječiti grlobolju

Ocjena:
Objavljeno: 02.10.2010.
Datum zadnje izmjene: 10.12.2013.

www.centar-zdravlja.net

Većina nas je dobro upoznata sa simptomima: osjećaj grebanja u grlu i bolno gutanje. Upala grla općenito nije bolest sama po sebi, ona je simptom neke druge bolesti, kao što je prehlada, gripa ili infekcija. No, bolno grlo može biti prvi simptom.

Dobra vijest je da postoje koraci koje možete poduzeti kako bi vam bilo lakše.

Saznajte uzrok

Razlog za upaljeno grlo će odrediti terapiju. Najbolji način da otkrijete uzrok je ispitati popratne simptome. Upale grla su najčešće kod prehlada. Još jedan uzrok grlobolje može biti streptokokna infekcije koja je često popraćena glavoboljom, groznicom i / ili bolovima u želucu.

Moguća je i gripa, koja je često popraćena bolovima u tijelu, zimicom, umorom i visokom temperaturom ili mononukleoza, koju prate natečeni limfni čvorovi i krajnici, glavobolja, osip kože i gubitak apetita.

Liječenje uzroka

  • Ako je uzrok prehlada, odmarajte i pijte puno tekućine.
  • Gripa se može učinkovito liječiti lijekovima na recept.
  • Streptokokna infekcija također zahtijeva antibiotsku terapiju. Najbolji način je da pričekate 24 sata prije odlaska u ordinaciju, jer je potrebno duže vrijeme sa se bakterije pojave na pretragama.

Liječenje boli

Dok čekate da se tijelo oporavi morate se boriti s grloboljom. Ne postoji lijek za upalu grla, ali postoje učinkovite metode za ublažavanje nelagode.

Pomiješajte med i limun u čašu s toplom vodom, a zatim pustite da se ohladi na sobnu temperaturu prije nego popijete.

Hladnija tekućina je bolja za upalu grla nego topla ili vruća, jer one mogu povećati oteklinu.

Pastile za grlo su također učinkovite i možete ih kupiti u slobodnoj prodaji.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Najbolja i najgora tjelovježba tijekom prehlade

  • Kada ste bolesni tjelovježba, je posljednje o čemu razmišljate. Istina je da je tijelo tijekom prehlade već pod stresom i da nema smisla dodatno ga opterećivati. No, u nekim slučajevima, umjerena...
  • Hrana koja jača imunitet

  • Sezona gripe i prehlade obično započinje u prosincu i traje do veljače. Stoga je sada pravo vrijeme da povećate unos namirnica koje će ojačati vaš imunitet. Vitamini, naročito beta karoten,...
  • Kako tjelovježba utječe na imunološki sustav?

  • Tjelovježba neće samo pomoći imunitetu u obrani od bakterijske ili virusne infekcije, već će pomoći i u prevenciji srčanih bolesti, osteoporoze i raka. Brojna istraživanja su pokazala povezanost...
IZDVAJAMO
  • Na koji način idete na posao?