www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
ZDRAVLJE OPĆENITO
Zašto žene žive duže od muškaraca?

Zašto žene žive duže od muškaraca?

Ocjena:
Objavljeno: 25.03.2010.
Datum zadnje izmjene: 22.08.2011.

www.centar-zdravlja.net

Najviše stogodišnjaka su žene. To je zahvaljujući ponašanju, biološkim, socijalnim i psihološkim razlikama među spolovima, kažu istraživači. Ovdje su neke od razlika između žena i muškaraca.

Muškarci više riskiraju

Veća je vjerojatnost da će oni umrijeti od neopreznog i nezdravog ponašanja ili nasilja, osobito kad su mladi (15 do 24) ili srednje životne dobi (55 do 64). Spolni hormoni mogu također utjecati na zdravlje muškaraca. S početkom srednje dobi, smanjuje se razina testosterona, povećava se "loš" kolesterol i smanjuje "dobar" kolesterol. Muškarci su više podložni bolestima srca i moždanom udaru.

Muškarci imaju brže srce

Zbog bržeg metabolizma, njihovo srce kuca brže, postaje podložnije bolestima. Žene imaju ugrađenu zaštitu.

Žensko srce štiti estrogen barem do menopauze. On djeluje kao antioksidans, neutralizira slobodne radikale koji oštećuju stanice i ubrzavaju starenje. Menstrualni ciklus može isto tako pomoći  izbacivanju viška željeza u našem tijelu, a koji doprinosi stvaranju slobodnih radikala.

Žene žive sa svojim bolestima

Žene imaju tendenciju da imaju više kroničnih bolesti (kao što su artritis, osteoporoza, autoimune problema), a muškarci više fatalnih stanja, kao što su bolesti srca. To ne znači da više žene ne umiru od srčanih bolesti, samo je udio fatalne bolesti veći kod muškaraca u ukupnom poretku. I više žena živi sa svojim bolestima nego što umire od njih.

Žene imaju genetsku pomoć

Postoji gen na X kromosomu koji je ključan za popravak DNK. Muškarci, koji imaju samo jedan X kromosom, imaju ograničen kapacitet za tu vrstu popravka. Žene imaju dva X kromosoma, a drugi može nadoknaditi ako se gen na prvom ošteti s godinama.

Savjeti za dugovječnost

Što u stvari i muškarci i žene mogu učiniti kako bi poboljšali izglede za dug i zdrav život? Naši prijedlozi nisu ništa revolucionarno, ali oni su uvijek vrijedni ponavljanja jer je dokazano da imaju utjecaj na naš životni vijek. I zapamtite, pa čak i male promjene mogu pomoći usporiti proces starenja i održati dobro zdravlje.

Povećajte unos voća i povrća

Pet ili više porcija dnevno može smanjiti rizik od nekoliko vrsta raka, posebice probavnog trakta.

Dodajte ribu na jelovnik

Jedite ribu jednom ili dva puta tjedno kako bi smanjili rizik od srčanog udara za više od trećine. Također možete smanjiti rizik od nekoliko vrsta raka i olakšati simptome reumatoidnog artritisa.

Dodatci prehrani

Nedostatak vitamina B12 može dovesti do demencije i gubitka pamćenja, stoga se potrudite da ga dobivate dovoljno. Unosite kalcij, također, radi zaštite od osteoporoze. I uzimanje multivitamina koji sadrže folnu kiselinu može pomoći smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

Hodanje

Hodajte energično najmanje 30 minuta, pet puta tjedno. Pomaže u sprečavanju osteoporoze i može znatno smanjiti rizik od prerane smrti.

Spavanje

San jača vaš imunološki sustav. Neadekvatno spavanje (pet sati ili manje po noći) može povećati ukupni rizik smrtnosti za čak 15 posto.

Unosite dovoljno vlakana

Vlakna smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, i mogu pomoći da izgubite na težini. Jedite hranu s najmanje pet grama vlakana po obroku dnevno.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Najbolje povrće i voće za veljaču

  • Jedite sezonsku hranu jer je zdravija!
    Moramo priznati da su naši preci živjeli u skladu s prirodom u znatno većoj mjeri nego što mi danas živimo. Njihovu prehranu su činile namirnice...
  • Smanjite trbuh za samo tjedan dana

  • Ako posljednjih nekoliko dana niste pazili na prehranu, nemojte se čuditi povećem trbuhu i probavnim smetnjama. Za ravan trbuh je potrebno jako dobro paziti na prehranu i dovoljan je samo jedan dan...
  • Simptomi nedostatka kroma

  • Krom je mineral koji je ključan za zdravlje cjelokupnog organizma. No, istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi pati od njegovog manjka. Manjak ovog minerala može značajno narušiti kvalitetu...
IZDVAJAMO
  • Na koji način idete na posao?