www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
ZDRAVLJE OPĆENITO
Pobijedite hormon stresa

Pobijedite hormon stresa

Ocjena:
Objavljeno: 26.02.2010.
Datum zadnje izmjene: 23.08.2011.

www.centar-zdravlja.net

Proizvode ga vaše nadbubrežne žlijezde, a ovaj "hormon stresa" pomaže regulirati krvni tlak i imunološki sustav tijekom iznenadne krize, fizičkog ili emocionalnog prepada.

Problem nastaje kada neumoljivi stres zadržava mehanizam u pogonu, a time prestaju dobre namjere kortizola. Kronično visoke razine kortizola mogu uzrokovati probleme sa spavanjem, depresiju imunološke probleme, visok šećer u krvi, čak i debljanje.

Srećom, postoji protuotrov za tijelo koji se zove opuštanje. Predlažemo vam osam začuđujuće djelotvornih načina za upravljanje stresom koji mogu smanjiti razinu kortizola gotovo na pola.

Smanjite kortizol za 20%

Recite "Om"

Ispitanici koji su se bavili budističkom meditacijom smanjili su kortizol i krvni tlak u 6 tjedana. Isto tako, sudionici koji su svakodnevno meditirali 4 mjeseca smanjili su razinu hormona u prosjeku za 20%, donosi studija Sveučilišta Maharishi. Razina kortizola u kontrolnoj grupi koja nije meditirala čak je lagano porasla.

Smanjite kortizol za 66%

Napravite glazbeni miks

Glazba može imati smirujući učinak na mozak, pogotovo dok postoji opasnost od velikog stresa. Kada su liječnici u Japanu u Osaka Medical Centru puštali glazbu skupini bolesnika na kolonoskopiji, razina kortizola je porasla manje nego onih koji su podvrgnuti istom postupku u mirnoj sobi. Prije spavanja, slušajte nešto umirujuće umjesto da gledate TV.

Smanjite kortizol za 50%

Idite ranije spavati ili drijemajte

Koja je razlika između 6 sati spavanja, umjesto potrebnih 8? Pedeset posto viša razina kortizola u krvi. Kada je grupa pilota spavala 6 sati ili manje 7 noći dok su bili na dužnosti, njihove razine kortizola značajno su porasle i ostale su povišene 2 dana. Preporučuje se 8 sati sna svake noći jer to daje vašem tijelu dovoljno vremena da se oporavi od naprezanja tokom dana. Istraživači su pronašli da podnevni drijemež smanjuje razine kortizola u ispitanika koji su manje spavali prethodnu noć.

Smanjite kortizol za 47%

Pijuckajte crni čaj

Kako se ispostavlja, znanost potvrđuje vezu između čaja i osjećaja mirnoće. Istraživanje provedeno na University College u Londonu donosi da su razine kortizola kod ispitanika koji su redovno pili crni čaj pale za 47%.

Smanjite kortizol za 39%

Družiti se sa zabavnim prijateljima

Prijatelji mogu učiniti više nego što ste mislili kako bi vam odvratili misli od problema. Jednostavno predosjećanje smijeha je dovoljno za smanjenje razine kortizola, donose istraživači Sveučilišta Loma Linda.

Smanjite kortizol za 31%

Dogovorite se za masažu

Malo masaže može smanjiti razinu stresa na pravi način. Nakon nekoliko tjedana masaže, razine kortizola su smanjene za gotovo jednu trećinu u prosjeku, kaže studija na University of Miami School of Medicine. Masaža može smanjiti stres poticanjem proizvodnje dopamina i serotonina, hormona koji se oslobađaju kada radite nešto zabavno.

Smanjite kortizol za 25%

Radite nešto spiritualno

Vjerski obred oslobađa mnoge ljude od svakodnevnih pritisaka, a također može sniziti izlučivanje kortizola, donosi izvješće sa Sveučilišta Mississippi.

Smanjite kortizol za 12-16%

Žvačite gume za žvakanje

Sljedeći put kad osjetite da ste pod stresom, pokušajte sa žvakaćom kako bi smirili napetost, sugeriraju novi rezultati iz Northumbria University u Velikoj Britaniji. Žvakaća guma povećava protok krvi i neuralne aktivnosti u odabranim regijama mozga.

Dobra strana stresa

Pod pravim okolnostima, malo kortizola može:

  • povećati seksualni nagon
  • olakšati bol
  • poboljšati pamćenje
centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Što trebate znati zelenom čaju i mršavljenju?

  • Zeleni čaj je jedan od najzdravijih napitaka, prepun je antioksidanata i nizom drugih spojeva koji doprinose vašem zdravlju. Brojna istraživanja su pokazala da zeleni čaj može pomoći u sagorijevanju...
  • Kako savršeno započeti dan?

  • Zdravi jutarnji rituali imaju pozitivno djelovanje na ostatak dana. Veliki broj ljudi ne shvaća da jutro može utjecati na raspoloženje, motivaciju i razinu energije tijekom cijelog dana. Važno je dan...
  • Detoksikacija jetre biljem

  • Jetra je nakon srca organ koji obavlja najviše tjelesnih funkcija. Stres, nezdrava prehrana i prekomjerno uzimanje lijekova su najčešći uzročnici otežanog rada jetre. Problemi s radom jetre...
IZDVAJAMO
  • Na koji način idete na posao?