www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
ZDRAVLJE KOŽE
Neven, nebeski lijep i ljekovit

Neven, nebeski lijep i ljekovit

Ocjena:
Objavljeno: 12.07.2011.
Datum zadnje izmjene: 12.07.2011.

Šeila Balić-Svalina, mr. pharm.

Podjednako lijep i bogat ljekovitim svojstvima, neven bi trebao biti u svakoj kućnoj ljekarni - posebno ljeti.

Cvijet koji nas privlači bojom i bogatim oblikom od davnina je cijenjen zbog brojnih ljekovitih svojstava. Neven ili na latinskom Calendula officinalis, što doslovno prevedeno znači nebeski lijep, u antici se koristio u postupcima pomlađivanja, a njegovim zlatnim laticama ukrašavana je čak i hrana. U cvijetu nevena nalaze se tragovi eteričnog ulja, smola, saponina, gorkih tvari, guma, sluzi koja sadrži dušik, bjelančevina, kalendulina (žućkasta boja, prozirna poput karotina, koja nabubri u vodi; topljiva u alkoholu i octu, a netopljiva u eteru). Sadrži i laurin, miristin, soli fosforne kiseline i ostale mineralne soli te palmitinsku, jabučnu i salicilnu kiselinu.

Najbolji prirodni melem

Zbog mnogih ljekovitih sastojaka neven zaslužuje naziv izvanredne ljekovite biljke, iako njegova brojna svojstva neki još uvijek ne poznaju. U vanjskoj upotrebi neven je sličan brđanki upravo zbog svoga ljekovitog djelovanja, u prvom redu u primjeni kod raznih rana. Neven čisti, steže, pobuđuje cirkulaciju i pospješuje rast novog tkiva u liječenju rana. S pravom se kaže da je neven najbolji melem za kožu jer skoro da nema kožne bolesti kod koje ne pomaže. Masti i kreme od nevena imaju antibakterijsko, antimikrobno i antioksidacijsko djelovanje. No neven djeluje i „iznutra“, njegov čaj i tinkture imaju protuupalno djelovanje, čiste krv i obnavljaju stanice. Odličan je za liječenje akni u vanjskoj i unutarnjoj primjeni. U narodu je neven poznat i kao lijek - pročišćivač - jer pospješuje znojenje i tako pomaže u otklanjanju štetnih tvari iz organizma. To je naročito važno u slučaju bolesti bubrega, prehlada, gripe... Osim toga, neven je i odličan diuretik, pomaže pri problemima mokraćnog trakta. Neven se dugo koristi i u kozmetici. Ulje nevena odlično je za kožu lica, hrani je i zateže. Mast spravljena od nevena naročito je dobra za liječenje opeklina, onih od sunca i onih u domaćinstvu. Recept za mast od nevena poznat je već u 12. stoljeću. Svaka majka zna da je za bebinu „guzu“ najbolji prirodni Nevenov melem jer već nakon dva nanošenja nestaje crvenilo i žarenje.

Ako kojim slučajem u vašoj kućnoj ljekarni još uvijek nema proizvoda na bazi nevena, ispravite grešku jer upravo je ljeti, zbog povećane opasnosti od sunca i sunčanja, neven neizostavan dio cjelovite i učinkovite kućne ljekarne.

Nevenov melem

HERBAPHARM d.o.o.

Svačićeva 5
21000 Split
Tel. +385 21 25 01 64
Mob. +385 98 35 65 00 / +385 91 89 11 822
www.herbapharm.hr
ap.herbapharm@gmail.com

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Biljke koje potiču zdravlje očiju

  • Oči su jedan od najvažnijih, ali i najosjetljivijih tjelesnih organa. Problemi sa zdravljem očiju mogu uzrokovati različite simptome, od blage iritacije i crvenila, do ozbiljnijih bolesti koje u konačnici...
  • Biljke koje potiču zdravlje srca

  • Bolesti kardiovaskularnog sustava su vodeći uzročnik smrti diljem svijeta. Upravo zbog toga znanstvenici pokušavaju otkriti veći broj načina koji će pomoći u prevenciji srčanih bolesti. Neke...
IZDVAJAMO
  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?