www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
ZDRAVLJE KOŽE
8 istina o solariju

8 istina o solariju

Ocjena:
Objavljeno: 07.07.2011.
Datum zadnje izmjene: 19.08.2011.

CentarZdravlja.net

Ljudi koriste solarij iz različitih razloga. Ovdje ćemo objasniti neke od razloga i zabluda vezanih uz korištenje solarija.

1.      Preplanuli izgled nije znak zdravlja

Činjenica da je vaša koža promijenila boju je znak štete. Bez zaštitnih naočala, UV iz solarija može naštetiti vašim očima i dovesti od iritacije, konjunktivitisa i raka.

2.      Oštećenja kože uzrokovana solarijem su veliki problem i za mlade ljude

Ne možete uvijek vidjeti štetu koja nastaje od UV zraka jer se ona nakuplja postepeno. Svaki put kada koristite solarij on oštećujete vašu kožu, ona zbog toga dugoročno izgleda loše. Prvo korištenje solarija prije trideset i pete godine povećava rizik od melanoma stanica kože za 75 posto.

3.      Ako provodite više vremena u solariju vaš ten neće izgledati bolje

Svaka osoba ima svoje limite za tamnjenje. Bez obzira koliko UV zraka dobijete, doći ćete do točke kada više ne možete pocrniti. Korištenje solarija će učiniti vašu kožu grubom, tvrdom i naboranom. Poboljšavanje vašeg tena sa dva posjeta solariju unutar 24 sata je posebno štetno.

4.      Sunčanje u solariju nije sigurnije od sunčanje na suncu

Solarij nije sigurna alternativa za sunčanje na suncu. Glavni razlog za rak kože je preveliko izlaganje ultraljubičastom zračenju. Isto kao i sunce, solarij daje UVA i UVB zrake. Opekline većinom izazivaju UVB zrake, a obje vrste UV zraka mogu oštetiti DNA, što dovodi do raka kože.

Moderni solariji isijavaju većinom UVA zrake, dok UVB zrake čine 0.5 do 4 % njihovog ukupnog isijavanja.

5.      Postepeno dobivanje tena iz solarija ne znači da je to sigurno

Nažalost, korištenje zaštitne kreme ili limitiranje vremena provedenog u solariju neće u potpunosti zaštiti vašu kožu.

6.      Preplanuli ten neće pružiti veliku zaštitu od sunca tijekom praznika

Preplanuli ten pruža vrlo malu zaštitu  od sunca i opeklina. Ten iz solarija je u najboljem slučaju ekvivalentan kremi sa zaštitnim faktorom 2 do 4.

7.      Ne trebate izgorjeti da biste dobili preplanuli ten

Postepeno tamnjenje na suncu uz visoku zaštitu, izbjegavanje najjačeg sunca i kratak boravak na suncu omogućit će vam postizanje zdrave preplanulosti. Kada izgorite na suncu, nanijeli ste koži štetu, a ne garanciju za lijep ten.

8.      Ne treba vam solarij da bi proizvodili vitamin D

Vitamin D je ključan za zdravlje. Naša tijela proizvode ovaj vitamin kada je koža izložena UV zrakama i on je prisutan u određenim namirnicama. Treba vam samo malo sunca da bi dobili adekvatne količine. Ne treba vam solarij za vitamine!

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Kako liječiti ugrize insekata?

  • Kako temperatura zraka raste, slojevi odjeće padaju i ostavljaju sve veće dijelove kože na otvorenom, čime rizik od ugriza i uboda insekata raste. Važno je ugrize prevenirati, pogotovo kada su djeca u...
  • Pripremite se za bezbrižno dječje ljeto!

  • Sunce donosi zdravlje i život, a djeci kad su uz more i veliko veselje. Ali, potreban je veliki oprez jer se dječja koža razlikuje od kože odrasle osobe. Ona je i do deset puta tanja, te do...
  • Eterično ulje lavande za bolje zdravlje

  • Lavande je stara koliko i čovječanstvo. Posljednjih 2500 godina se koristi u različite svrhe, a posljednjih nekoliko desetljeća je dramatično porasla popularnost lavande, upravo zbog niza pozitivnih...
IZDVAJAMO
  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?