www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
SEKS I VEZE
Babin zub - Tribulus

Babin zub - Tribulus

Ocjena:
Objavljeno: 14.04.2011.
Datum zadnje izmjene: 19.10.2012.

Sponzorirani članak

Tribulus terrestris je samonikla jednogodišnja biljka iz porodice dvoliskovaca (Zygophillaceae), stabljika dugih i do 60 centimetara polegnutih po zemlji s izrazito žutim cvjetovima. Raste u suhim predjelima Europe, Azije i Amerike. Tribulus je u narodu poznat pod mnogim imenima, a u našim se krajevima najčešće naziva Babin zub.

Babin zub

Biljka ima vrlo neobične sjemenke kojima se rasprostranjuje, a zbog njihovog oblika i velike otpornosti ova je biljka prema riječima stručnjaka „stvorena da preživi". Sjemenke su izrazito oštre, posjeduju vrlo čvrstu ovojnicu, a u optimalnim uvjetima mogu poreživjeti i do 20 godina. Neka su afrička plemena koristila sjemenke Tribulusa kao ubojito oružje. Sjemenke su umakali u otrov i postavljali na staze kojima se kretao neprijatelj. Zanimljivo je da se u moderno doba ova biljka prenosi kilometrima daleko upravo zahvaljujući tvrdim i otpornim sjemenkama koje se zabijaju u gume automobila.

Sjemenke

Tribulus je u tradicionalnoj medicini mnogih zemalja zastupljen od davnina. U nekim se zemljama ova biljka počela plantažno uzgajati, a Bugarska je trenutno proizvođač najkvalitetnijeg preparata (Tribulus terrestris L. Bulgaricum). Posebnim sustavom obrezivanja i daljnjom obradom lišća dobija se vrhunski preparat s najčišćim ekstraktom i standardiziranim omjerom aktivnih tvari. Dodatne detalje možete vidjeti ovdje.

U aktivnim tvarima Tribulusa prevladavaju saponini furostanolskog tipa s dominantnom količinom protodioscina i protogracilina. Saponini su prirodni spojevi koji se ubrajaju u glikozide. Prilikom otapanja u vodi pjene se poput sapuna pa su tako dobili i ime.

Provedena su mnoga farmakološka, farmakokinetička, toksikološka i klinička istraživanja koja su dokazala učinkovitost protodioscina istovremeno potvrđujući potpuno siguran farmakološki profil bez zabilježenih štetnih učinaka.

Aktivne komponente Tribulusa terrestrisa potiču hipofizu na pojačanu sekreciju luteinizirajućeg hormona (LH) što daje signal spolnim žlijezdama za pojačano lučenje spolnih hormona. Kod muškaraca dolazi do povećanog lučenja vlastitog (endogenog) testosterona, a povećana količina testosterona dovodi do pojačane sinteze proteina, povećanja libida i poboljšanja spolne funkcije. Testosteron djelovanjem na rast i diobu zametnih stanica koje oblažu sjemene kanaliće potiče spermatogenezu. Povećanje luteinizirajućeg hormona kod žena potiče ovulaciju i normalizira menstruacijski ciklus.

Babin zub

Zbog svega navedenog preparati koji sadrže suhi ekstrakt Tribulusa terrestrisa imaju široki spektar primjene, a najčešće se koriste kod neplodnosti, erektilne disfunkcije, smanjenog libida i andropauze. Koriste ga i vrhunski sportaši, pogotovo bodi bilderi budući da utječe na povećanje mišićne mase i brz oporavak organizma nakon napornih treninga.

OKTAL PHARMA d.o.o.
Utinjska 40, 10020 Zagreb
tel: +385 1 6595 777
fax: +385 1 6595 700
www.oktal-pharma.hr
www.vasezdravlje.com

tribestan.bloger.hr

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Iznenađujući znakovi endometrioze

  • Abdominalni grčevi, nagle promjene raspoloženja, glavobolje i neredovite menstruacije su samo neki od simptoma endometrioze, stanja kod kojeg se tkivo endometrija nalazi izvan samog endometrija i maternice....
  • Tri biljne tinkture za zdravlje žena

  • Biljne tinkture su koncentrirani biljni pripravci u kojima se djelatne tvari nalaze tekućem obliku. Prednost njihovog uzimanja je brza apsorpcija aktivnih tvari u organizmu. Danas čak i iznimno...
  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?