www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
PREGLEDI, DIJAGNOZE I ZAHVATI
Upale grla - olako zarađena bol u ždrijelu

Upale grla - olako zarađena bol u ždrijelu

Ocjena:
Objavljeno: 22.07.2009.
Datum zadnje izmjene: 10.12.2013.

Neugodan zadah

Kada su bakterije krivac upale grla simptomi su izraženiji. Bol pri gutanju je jača, tjelesna temperatura je povišena do 40°C, a u krvnoj slici se nalazi leukocitoza (povećani broj neutrofila) te povišena sedimentacija. Oboljeli se loše osjeća, muči ga malaksalost, a ponekad liječnik na njegovu vratu može uočiti povećane limfne čvorove. Oboljeli ima neugodan zadah iz usta.
Bakterijska upala grla liječi se antibioticima. Najčešće se prepisuju specifični antibiotici prema antibiogramu koji se dobiva uzimanjem brisa grla. No kada su simptomi jaki i premalo je vremena za čekanje specifičnog mikrobiološkog nalaza brisa, odmah se započinje s liječenjem antibioticima koji imaju široki spektar djelovanja. Ujedno se prepisuju i lijekovi protiv povišene tjelesne temperature te bolova. Oboljelom se preporučuje da pije dosta tekućine, barem 2 do 3 litre dnevno, i to čajeva, negaziranih sokova i negazirane mineralne vode, i uglavnom da ne uzima krutu hranu. Preporuča se i pojačana higijena usne šupljine.

Ne zaboravite:

  • Ljetne upale grla treba ozbiljno shvatiti. One se moraju liječiti kao i svaka druga bolest organizma.
  • Osobe koje pate od učestalih ljetnih upala grla više pažnje trebaju usmjeriti na svoj obrambeni sustav, koji se ne može nositi s takvim nadražajima ždrijela.
  • Ljeti nije pametno piti hladnu tekućinu i tako "izazivati" osjetljivo ždrijelo. I topli čaj uspješno rješava žeđ, a osim toga smanjuje i znojenje.
  • Umjesto sladoledom bolje je osvježiti se voćem.

Temperaturu na klima uređaju treba prilagoditi tako da temperaturna razlika između neklimatiziranog i klimatiziranog prostora ne bude veća od 6°C. Samo tako je moguće spriječiti potencijalnu opasnost od ljetne upale grla, i time omogućiti nesmetan godišnji odmor te ugodno ljeto bez lijekova i liječničkih intervencija.

www.plivazdravlje.hr

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Ublažite simptome prehlade kod kuće

  • Sezona prehlade i gripe je tu. Ako se borite s nepodnošljivim simptomima, donosimo vam recepte koji će vam pomoći da ih ublažite. Ovi recepti će vam pomoći više nego lijekovi, stoga nema...
IZDVAJAMO
  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?