www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
PREGLEDI, DIJAGNOZE I ZAHVATI
Upale grla - olako zarađena bol u ždrijelu

Upale grla - olako zarađena bol u ždrijelu

Ocjena:
Objavljeno: 22.07.2009.
Datum zadnje izmjene: 10.12.2013.

Definicija

Gotovo nema osobe koja se ne raduje ljetu, ne samo zbog očekivanog godišnjeg odmora nego i zbog osjećaja da toplo vrijeme liječi sve "boljke prikupljene za vrijeme hladnih zimskih mjeseci". Čak se i bezazlene, ali dosadne upale grla najčešće povezuju s hladnim vremenom koje prati zimu, te kraj jeseni ili početak proljeća. Međutim, suprotno uvriježenom mišljenju, upale grla učestalo se pojavljuju i ljeti kada su temperature zraka visoke. Tome se ne treba čuditi, jer je grlo, odnosno ždrijelo, vrlo važan dio našeg tijela, u kojem se susreću putovi gutanja i disanja. Upravo je zbog toga ono prvo izloženo svim vanjskim utjecajima.

Ždrijelo ima tri zadaće: da štiti donje dišne i probavne putove, stvara rezonanciju i omogućava artikulaciju govora te da sudjeluje u procesu gutanja. U tome mu pomaže slina koju luče žlijede slinovnice. Ona vlaži i razmekšava uzetu hranu, mehanički čisti usnu šupljinu te uništava bakterije, jer sadrži tiocianat, dobar baktericid. Problem nastaje kada se lučenje sline smanji (kserostomija), pa u usnoj šupljini nastane suhoća. Tada gutanje hrane postane otežano i bolno, a infekcije tog područja češće.

Kako se u usnoj šupljini, a najviše na jeziku nalaze i receptori (prihvatači) za četiri vrste okusa koje čovjek može osjetiti, a to su slatko, slano, kiselo i gorko, svaka bolesna promjena u ždrijelu utječe i na promjenu kvalitete okusa.

www.plivazdravlje.hr

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Ublažite simptome prehlade kod kuće

  • Sezona prehlade i gripe je tu. Ako se borite s nepodnošljivim simptomima, donosimo vam recepte koji će vam pomoći da ih ublažite. Ovi recepti će vam pomoći više nego lijekovi, stoga nema...
IZDVAJAMO
  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?