www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
PREGLEDI, DIJAGNOZE I ZAHVATI
Miomi - kada ih operirati?

Miomi - kada ih operirati?

Ocjena:
Objavljeno: 06.05.2009.
Datum zadnje izmjene: 24.08.2011.

Uvod

Miome uglavnom ne zahtijevaju kirurško liječenje, nego samo redovito ginekološko praćenje. Pa ipak u nekim slučajevima histerektomiju operativno uklanjane maternice ili miomektomiju.

Miomi su benigni tumori maternice koji postoje u gotovo 20% žena reproduktivne dobi. Radi se o nodularnim/čvorićastim tumorima maternice koji variraju u broju i veličini.

Mogu nastati u različitim dijelovima maternice tako da razlikujemo:

  • subserozne miome (miomi koji su lokalizirani na samoj površini maternice i prekriveni su njezinom seroznom površinom)
  • intramuralne miome (miomi koji se nalaze unutar stjenke maternice)
  • submukozne miome (miomi koji rastu ispod sluznice maternice te deformiraju šupljinu maternice)

Miomi na peteljci su varijanta subseroznih mioma koja je sa materničnom stjenkom povezana s različito debelom peteljkom.

Rađajući miomi su submukozni miomi na peteljci koja prolaze cervikalno ušće te su vidljivi u rodnici. Osim što mogu biti lokalizirani u samom tijelu maternice, moguća je njihova lokalizacija i u grliću maternice.

Uzrok nastanka mioma još nije poznat, ali s obzirom na to da se javljaju tijekom reproduktivne dobi te da se njihova veličina smanjuje u postmenopauzi, sve govori u prilog estrogenske ovisnosti mioma.

Najčešće su prisutni bez ikakvih simptoma (u više od 50% žena koje imaju miome) a najčešći simptom koji vodi kirurškoj intervenciji su produžena i obilna krvarenja s posljedičnom anemijom. Od ostalih simptoma javljaju se kronična zdjelična, te nagla bol koja je posljedica torzije mioma na peteljci ili infarkta te degeneracije mioma različite lokalizacije. Ponekad se javljaju simptomi i zbog pritiska mioma na susjedne organe kao što je mokraćni mjehur te debelo crijevo. Dijagnoza mioma postavlja se tijekom ginekološkog pregleda i dopunjuje ultrazvučnim pregledom.

arhiva.net.hr

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Iznenađujući znakovi endometrioze

  • Abdominalni grčevi, nagle promjene raspoloženja, glavobolje i neredovite menstruacije su samo neki od simptoma endometrioze, stanja kod kojeg se tkivo endometrija nalazi izvan samog endometrija i maternice....
  • Tri biljne tinkture za zdravlje žena

  • Biljne tinkture su koncentrirani biljni pripravci u kojima se djelatne tvari nalaze tekućem obliku. Prednost njihovog uzimanja je brza apsorpcija aktivnih tvari u organizmu. Danas čak i iznimno...
  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?