www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
MUŠKO ZDRAVLJE
Što kad je muškarac u klimakteriju

Što kad je muškarac u klimakteriju

Ocjena:
Objavljeno: 14.04.2009.
Datum zadnje izmjene: 25.08.2011.

Riječ je o razdoblju koje je teško za oba spola.Doduše, kod žena te promjene dolaze više do izražaja, ali i činjenica je da se u pedesetima i kod pripadnika jačeg spola javljaju simptomi "menopauze". Saznajte kakvi su muškarci u klimaksu!

Klimakterij je teško životno razdoblje za većinu žena, međutim ni muškarcima nije lako. Manjak tjelesne snage i energije, problemi sa spavanjem, razdražljivost, slabije spoznajne funkcije mozga samo su neki od problema muškaraca u tom razdoblju.

Kod muškaraca slabljenje kvalitete spolnih stanica i produkcije muških spolnih hormona skoro da se ni ne primjećuje. Samo 30 posto muškaraca iznad šezdesete godine života pokazuje značajno niže vrijednosti testosterona, dok je kod žena potpuno suprotno. S vremenom se počinju žaliti na depresiju, bezvoljnost i lošu koncentraciju. Oko sto tisuća muškaraca u Hrvatskoj pati od ovog poremećaja iako na prvi pogled to ne možete znati.

No, na nekim područjima da je muškarac u klimakteriju itekako je uočljivo. Muški klimakterij se najbolje prepoznaje po uočljivom padu potencije i libida, otežanom zadovoljavanju partnerice te rijetkim spolnim odnosima. Osim promjena na seksualnom planu pripadnike jačeg spola muče i brojni vidljivi pokazatelji andropauze. Najčešći su gubitak kose i dlaka. Tjelesna masa naglo se povećava, a mišićna masa smanjuje. Najviše kilograma dobivaju na području struka i bokova. Osim toga, čitavo tijelo muškarca, osim lica, postupno se smanjuje, a zbog slabljenja mišića, nastaju izobličenja, naročito grudnog koša.

Na prvu, ove promjene se pripisuju karakteru, no glavni krivac je manjak testosterona.

I klasične bolesti, primjerice srca i krvnih žila sve su učestalije. To je doba kad mnogi muškarci konačno uviđaju da nisu ostvarili neke životne ambicije i da više nema vremena da se to učini. To ih još više baca u depresiju. On je fizički i psihički premoren, ima više vremena, ali manje želje za razgovor sa svojom partnericom. Često puta muškarci se okrenu drugačijim životnim navikama. Posrnu za alkoholom ili nekim drugim sadržajima kojima liječe svoju tugu i stres.

Teško je dati neki obećavajući recept za rješenje ovog problema. Idealno bi bilo kada bi partneri zajedno pronalazili odgovore na takva pitanja. Potrebno je više razumijevanja i tolerancije i naravno, razgovora. Ako vidite da ste potpuno nemoćni u pronalaženju rješenja, potražite pomoć liječnika. On će vas prema potrebi, uputiti na pregled i odrediti adekvatnu terapiju.

www.nacional.hr

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Simptomi manjka testosterona

  • Manjak energije Umor je najčešći simptom manjka testosterona u tijelu. Ako ste primijetili da imate manje energije nego inače, svakako se obratite liječniku. No, i ostale stvari...
  • Kako hormoni utječu na vaše tijelo?

  • Mozak Kortizol Kada god ste u opasnosti hipotalamus počinje u krvotok oslobađati kortizol, hormon stresa. On ubrzava rad srca, mozgu donosi veću količinu kisika i potiče trošenje...
  • Simptomi niske razine testosterona

  • Testosteron je hormon kojeg proizvodi tijelo. Kod muškaraca se većina testosterona proizvodi u testisima, a testosteron je odgovoran za stimulaciju proizvodnje sperme i seksualne želje, izgradnju...
  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?