www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
MAJKA I DIJETE
Upala uha kod djece

Upala uha kod djece

Ocjena:
Objavljeno: 23.12.2010.
Datum zadnje izmjene: 10.12.2013.

www.centar-zdravlja.net

Upala uha je jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod male djece. Infekcija može utjecati na vanjsko uho, srednje uho ili unutarnje uho. Najčešća dob za infekcije srednjeg uha je od šest mjeseci do dvije godine. Do šeste godine, većina djece preraste upale uha. Suprotno uvriježenom mišljenju, voda u uhu, ušni vosak ili propuh ne uzrokuju infekcije uha.

Upala srednjeg uha (otitis media)

Srednje uho je mali okvir iza bubnjića. Ono sadrži sićušne kosti i ispunjeno je zrakom. Srednje uho je spojeno sa stražnjim dijelom nosa prolazom koji se zove eustahijeva tuba. Infekcije uha su uobičajene kod djece jer je njihova eustahijeva cijev kratka i ravna. Uz prehladu, sinusitis, infekcije grla ili peludnu groznicu, dječja eustahijeva cijev je često blokirana, a zrak ne može ući u srednje uho. Ljepljiva tekućina se sakuplja u srednjem uhu i može biti zaražena bakterijama. Tekućina i gnoj uzrokuju pritisak koji je bolan i može uzrokovati puknuće bubnjića.

Puknut bubnjić se obično ne liječi. Većina infekcija je uzrokovana virusom, ali vaš liječnik može propisati antibiotike.

Simptomi upale srednjeg uha

 • bol u uhu
 • groznica
 • iscjedak iz uha
 • slab sluh
 • razdražljivost


Ako vaše dijete ima ove simptome, posjetite liječnika bez odgađanja. Djeca s upornim (kroničnim) ili rekurentnim infekcijama srednjeg uha mogu razviti probleme sa sluhom i trebala bi provjeriti sluh.

Tekućina u srednjem uhu

Kada se pojavi infekcija srednjeg uha, sluznica srednjeg uha izlučuje tekućinu. Vaš liječnik može propisati antibiotike. Liječnik će provjeriti da li tekućina nestaje prirodno i da li se bubnjić pomiče normalno. Ako ne, malena cijev će se umetnuti i pustiti zrak u srednje uho. Tekućinu u srednjem uhu treba tretirati u najkraćem mogućem roku.

Upala vanjskog uha (otitis externa)

Infekcija vanjskog uha može se pojaviti nakon znojenja ili plivanja, kada nešto ošteti vanjsko uho. To može biti vrlo bolno. Ova infekcija se ponekad naziva plivačko uho. Posjetite liječnika čim možete.

Simptomi upale vanjskog uha

 • bol u uhu
 • svrbež uha
 • iscjedak iz uha.

Vosak

Vosak iz uha je savršeno normalna i zdrava pojava, način čišćenja prašine iz prolaza. Neki ljudi proizvode više voska od ostalih. Boja može varirati od bjelkaste do tamnosmeđe. Višak voska se ponekad skuplja u vanjskom uhu, a povremeno će možda trebati biti uklonjen. To je jedan od najčešćih uzroka privremenog gubitka sluha.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
 • Zdravi zubi od samog početka

 • Briga o zdravlju zuba i desni započinje već od samog rođenja. Prvi mjeseci djetetovog života nisu važni samo za rast i razvoj zdravih zuba. To su ključni trenuci osobnog razvoja djeteta. Za jednostavnije...
 • Tko se treba čuvati od gripe?

 • Gripa može ugroziti život svim osobama, ali neke osobe se trebaju naročito paziti jer za njih gripa može značiti više od nekoliko dana nemoći i ležanja. Gripa može biti ozbiljna...
IZDVAJAMO
 • Gdje najčešće kupujete proizvode za njegu kose?