www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
MAJKA I DIJETE
Kako vaša beba raste - 37. tjedan

Kako vaša beba raste - 37. tjedan

Ocjena:
Objavljeno: 31.03.2010.
Datum zadnje izmjene: 22.08.2011.

www.centar-zdravlja.net, slike preuzete s www.babycenter.com

Znakovi porođaja

Ne postoji način da predvidite početak porođaja. Vaše tijelo zaista počinje "pripremanje" za porođaj i do mjesec dana prije poroda. Možete biti blaženo nesvjesni što se događa ili početi primjećivati nove simptome kako se datum poroda približava.

Evo nekoliko stvari koje se mogu dogoditi u nekoliko tjedana ili dana prije početka porođaja

Beba pada prema dolje

Ako je ovo vaša prva trudnoća, možda ćete osjetiti nekoliko tjedana prije porođaja kako se beba spušta niže u zdjelicu. Možda ćete otkriti težinu u zdjelici i primijetiti manji pritisak odmah ispod rebara.

Bilježite intenzitet Braxton Hicksovih kontrakcija
Češće i intenzivne Braxton Hicksove kontrakcije mogu biti signal prijevremenog porođaja.

Sluzavi čep
Sluzavi čep je mala količina sluzi koja blokira zadebljan cervikalni kanal koji vodi do vaše maternice. Čep se može primijetiti kao povećan vaginalni iscjedak tijekom nekoliko dana. Sluz može biti pomiješan s malo krvi (koja može biti smeđe, ružičaste ili crvene boje).

Prsnuće vodenjaka
Većina žena osjeti redovne kontrakcije negdje prije puknuća vodenjaka, ali u nekim slučajevima, vodenjak puca prvi. Kada se to dogodi, porođaj obično slijedi uskoro. Bilo da amnionska tekućina izlazi odjednom ili pomalo curi, nazovite svog liječnika odmah.

Kako mogu znati razliku između lažnih i pravih trudova?

Ponekad je to vrlo teško razlikovati. Evo nekih stvari koje bi mogle pomoći.

Lažne kontrakcije su nepredvidive. One dolaze u nepravilnim razmacima i variraju u dužini i intenzitetu. Pravi trudovi dolaze u pravilnim i kraćim vremenskim intervalima, postaju sve intenzivniji, i traju dulje.

Kod lažnih trudova, bol od trudova je više vjerojatno centrirana u donjem dijelu trbuha. Kod pravih trudova, osjećat ćete bol u donjem dijelu leđa.

Lažni trudovi mogu se smiriti sami od sebe ili kada promijenite položaj. Prave kontrakcije će potrajati i napredovati bez obzira na to što radite.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Hormoni koji se svaki mjesec poigravaju s vama

  • Reproduktivni hormoni utječu na menstruaciju, plodnost, želju za seksom, mentalno stanje i apetit. Donosimo vam neke savjete pomoću kojih ćete ih lakše držati pod kontrolom. Estrogen...
  • Kako i zašto piti čaj od đumbira?

  • Đumbir je svijetli korijen gorkastog okusa koji sadrži niz hranjivih tvari. Često se konzumira kao čaj, u kojega možete dodati med ili limu, a sve u svrhu boljeg okusa. Prednosti čaja od đumbira su...
IZDVAJAMO
  • Na koji način idete na posao?