www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
MAJKA I DIJETE
Bebina prva godina razvoja

Bebina prva godina razvoja

Ocjena:
Objavljeno: 13.02.2010.
Datum zadnje izmjene: 23.08.2011.

www.centar-zdravlja.net

Briga za novorođenče može biti iscrpljujuća, ali ima toliko toga predivnog u bebinoj prvoj godini. Krenite u obilazak prve godine.

Prvi osmjesi

Nakon dva mjeseca besanih noći, vidjeli ste dosta bebinih suza. Sada je vrijeme za pravi nagradu. Oko 2. mjeseca starosti, vaše dijete će se osmjehnuti kao odgovor na vas! Zvuk vašeg glasa ili pogled na vaše lice je često sve što je potrebno da se dijete počne neodoljivim smiješiti.

Smijeh

Ako često čujete bebin plač, u 4. mjesecu, možete se radovati najslađem zvuku koji ćete ikada čuti - smijehu vaše bebe. Najbolji dio je kako se lako beba nasmije. Škakljanje, prekrivanje lica ili igračka obično su više nego dovoljni za smijeh.

Spavanje cijelu noć

Noć sna postaje sveti gral za nove roditelje. Iako je nerealno očekivati da će novorođenče spavati cijelu noć, budite uvjereni da će uskoro doći olakšanje. Između 4. i 6. mjeseca, bebe su sposobne spavati preko noći.

Sjedenje

Kako drugačiji izgleda svijet kada sjedne! Oko 5 ili 6 mjeseca, većina beba može sjediti oslonjena na vaše ruke ili naslonjena na jastuk ili namještaj. Bebe obično mogu sjediti stalno između 7. i 9. mjeseca.

Puzanje

Ako imate bebu od osam mjeseci, možete članstvo u teretani ostaviti na čekanju. Dobit ćete obilje vježbe loveći dijete po kući. Do 9 mjeseci, većina beba pužući koristi obje ruke i noge.

Mahanje

Mahanje "pa-pa" nije samo slatki trik, to je stvarni izraz jezika. Do 9 mjeseci većina djece počinje raditi vezu između zvukova, gesti i značenja. One znaju da je mahanje je povezano s izrazom "doviđenja".

Jede prstima

Između 9 i 12 mjeseci, bebe razvijaju bolju kontrolu nad rukama i prstima, čime im je omogućen lakši zahvat malih predmeta. Nažalost, djeca vole ovo doba za istraživanje okus i tekstura, tako da hrana nije jedina stvar koju će pokušati staviti u usta.

Stajanje

Do 12 mjeseci, većina beba počinje stajati kratko bez podrške. Također čine male korake dok se drže za namještaj ili druge objekte. U tjednima ili mjesecima prije nego što hodaju samostalno, bebe na ovaj način vježbaju za pravo hodanje.

Koraci

Prvi koraci su ono što se željno iščekuje i pokušava uhvatiti kamerom ili fotoaparatom. Ali ne prohodaju sve za svoj prvi rođendan. Normalni je raspon između 9 do 17 mjeseca, a većina djece učini nekoliko koraka oko 13 mjeseci.

Prve riječi

Ništa nije tako uzbudljivo kao kada vas dijete zazove, a obično se događa oko jedne godine. Do tog vremena, većina beba može reći barem jednu pravu riječi i aktivno pokušava oponašati druge.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Pripremite se za bezbrižno dječje ljeto!

  • Sunce donosi zdravlje i život, a djeci kad su uz more i veliko veselje. Ali, potreban je veliki oprez jer se dječja koža razlikuje od kože odrasle osobe. Ona je i do deset puta tanja, te do...
  • Kada insekt bocne...

  • Ljeto je doba godine kada djeca najviše vremena provode na zraku, u prirodi, i izloženi su ugrizima i ubodima raznih insekta: komaraca, paukova, mrava, muha, pčela... Većina insekta nije otrovna, ali...
IZDVAJAMO
  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?