www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
LIJEKOVI
Antibiotici

Antibiotici

Ocjena:
Objavljeno: 16.04.2009.
Datum zadnje izmjene: 25.08.2011.

Piše: Dinko Kolarić, dr. med.

Definicija

Pojam antibiotik dolazi od riječi anti što znači protiv, te bios-što znači život. Dakle supstanca koja služi protiv života. Ironično je da je to "djelovanje protiv života" do sada spasilo više života nego bilo koja druga tvar u povijesti čovječanstva.

Antibiotici su tvari koje su u mogućnosti potpuno uništiti mikroorganizme, koji ne moraju uvijek biti patogeni i to tako da zaustave njihov rast ili razmnožavanje bez počinjavanja veće štete organizmu domaćina. To znači da imaju selektivnu toksičnost i po tome se razlikuju od dezinficijensa koji vrlo uspješno uništavaju mikroorganizme, ali su štetni i za domaćina.

Antibiotici mogu biti prirodne ili sintetske tvari, a uzimaju se lokalno, peroralno (na usta), ili parenteralno (u venu). Interesantno je da prvi antibiotik nije izumljen, već je pronađen, jer je penicilin čisto prirodna supstanca koja je po nekim računicama do sada, u posljednjih 60 godina koliko se koristi, spasila preko 200 milijuna života.

Antibiotici mogu nadalje biti polusintetski. Tu podrazumijevamo antibiotike dobivene biosintezom. Ona obuhvaća fermentaciju, izolaciju i čišćenje, te prevođenje lijeka u farmaceutski oblik. Tako se dobiveni lijek poslije kemijski modificira i tada govorimo o polusintetskoj proizvodnji. Posljednji, a trenutno u svijetu najzastupljeniji su sintetski spojevi antibiotika, dobiveni čistom kemijskom sintezom u laboratorijima. Njihovi najpoznatiji predstavnici su konoloni i sulfonamidi.

www.skole.hr

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Kako ublažiti bol?

  • Postoji izreka koja kaže: Bol je što god osoba koja je doživjela kaže da jest i postoji kad ona kaže da postoji. S obzirom na to da je bol popratna pojava brojnih bolesti i stanja, smatra se "petim...
  • Što sve utječe na srčani ritam?

  • Napadi panike Ako osjećate kako vam srce počinje iznenada vrlo brzo raditi, moguće je da se radi o napadu panike. Znojenje, drhtanje i osjećaj kao da nemate kontrolu nad vlastitim tijelom...
IZDVAJAMO
  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?