www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
LIJEKOVI
Antibiotici

Antibiotici

Ocjena:
Objavljeno: 16.04.2009.
Datum zadnje izmjene: 25.08.2011.

Piše: Dinko Kolarić, dr. med.

Definicija

Pojam antibiotik dolazi od riječi anti što znači protiv, te bios-što znači život. Dakle supstanca koja služi protiv života. Ironično je da je to "djelovanje protiv života" do sada spasilo više života nego bilo koja druga tvar u povijesti čovječanstva.

Antibiotici su tvari koje su u mogućnosti potpuno uništiti mikroorganizme, koji ne moraju uvijek biti patogeni i to tako da zaustave njihov rast ili razmnožavanje bez počinjavanja veće štete organizmu domaćina. To znači da imaju selektivnu toksičnost i po tome se razlikuju od dezinficijensa koji vrlo uspješno uništavaju mikroorganizme, ali su štetni i za domaćina.

Antibiotici mogu biti prirodne ili sintetske tvari, a uzimaju se lokalno, peroralno (na usta), ili parenteralno (u venu). Interesantno je da prvi antibiotik nije izumljen, već je pronađen, jer je penicilin čisto prirodna supstanca koja je po nekim računicama do sada, u posljednjih 60 godina koliko se koristi, spasila preko 200 milijuna života.

Antibiotici mogu nadalje biti polusintetski. Tu podrazumijevamo antibiotike dobivene biosintezom. Ona obuhvaća fermentaciju, izolaciju i čišćenje, te prevođenje lijeka u farmaceutski oblik. Tako se dobiveni lijek poslije kemijski modificira i tada govorimo o polusintetskoj proizvodnji. Posljednji, a trenutno u svijetu najzastupljeniji su sintetski spojevi antibiotika, dobiveni čistom kemijskom sintezom u laboratorijima. Njihovi najpoznatiji predstavnici su konoloni i sulfonamidi.

www.skole.hr

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Kako odmah spustiti krvni tlak?

  • Razina krvnog tlaka je normalna ako je oko 120/80mmHg (sistolički/dijastolički). Krvni tlak koji je iznad 140/90 se smatra visokim krvnih tlakom, odnosno hipertenzijom. Nedijagnosticirana i neliječena...
  • Oprezno s antibioticima!

  • Antibiotici se koriste za uništavanje opasnih bakterija. Oni su značajno doprinijeli ljudskom zdravlju. Bolesti, koje su nekada bile smrtonosne, se danas mogu uspješno izliječiti uzimanjem...
  • Na koji način idete na posao?