www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
Kako i kada ispraviti dioptriju kod djece i tinejdžera

Kako i kada ispraviti dioptriju kod djece i tinejdžera

Ocjena:
Objavljeno: 17.01.2011.
Datum zadnje izmjene: 15.07.2015.

Adrian Lukenda, spec.oftalmolog

Što je to dioptrija?

Osoba koja ima kratkovidnost, dalekovidnost ili astigmatizam često će reći da "ima dioptriju". Taj izraz, međutim, nije potpuno ispravan. Dioptrija je samo mjera refrakcijske jakosti oka, odnosno sposobnosti oka da lomi zrake svjetla na mrežnicu oka.  Kod kratkovidnosti zrake padaju ispred mrežnice što se ispravlja minus lećama. Dalekovidnost se ispravlja plus lećama, a astigmatizam posebnim cilindričnim lećama.

Kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam ispravljaju se uz pomoć naočala, kontaktnih leća te, u novije vrijeme, postupaka refrakcijske kirurgije od kojih je najpoznatije takozvano lasersko skidanje dioptrije. Pristup korekciji dioptrije kod djece i adolescenata bitno se razlikuje od korekcije u odrasloj dobi.

Kada napraviti prvi pregled?

Vid djeteta relativno je nerazvijen neposredno nakon rođenja te se intenzivno razvija u prvim mjesecima i godinama života. Razvoj vida završava oko desete godine. Većina zdrave djece mlađe od 3 godine je blago dalekovidno, a korekcija vida potrebna je tek ukoliko dioptrija u prosjeku prelazi plus ili minus 3 dioptrije. Dječji oftalmolog će konačnu odluku o potrebi ispravljanja dioptrije donijeti ovisno o dobi djeteta, utvđenom "bježanju" očiju ili postojanju drugih bolesti oka.

Brojna udruženja liječnika preporučuju prvi pregled vida i očiju najkasnije u dobi od 3 godine. Kod djece koja su rođena ranije ili s komplikacijama pri porodu te kod nasljednih očnih bolesti u obitelji, očni pregled bi svakako trebalo napraviti ranije. Kod uredno rođene djece roditelji bi se trebali javiti na pregled i prije navršene 3 godine ukoliko:

 • jedno ili oba oka vidljivo "bježe" prema unutra ili van (unutar prvih 5 mjeseci života bježanje očiju često je i kod djece s urednim razvojem vida)
 • tromjesečno dijete ne može pratiti igračku koja se ispred njega pomiče s jedne na drugu stranu
 • primijete bilo kakvu razliku u izgledu između jednog i drugog oka
 • se oči spontano i "nekontrolirano" brzo pomiču pri gledanju pravo

Ukoliko postoji smetnja razvoju vidne oštrine u dječjoj dobi, poput velike dioptrije, škiljavosti i mrene, velika je vjerojatnost da se vid neće razviti u potpunosti. Slabovidnost jednog oka često je uzrokovana različitom dioptrijom na oba oka. Nasreću, djeca s pravovremeno ispravljenom dioptrijom imaju realne izglede za dostizanje 100 % vida u odrasloj dobi.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
 • Kako odgojiti neovisno dijete?

 • Od ranog djetinjstva će vaše dijete početi pokazivati znakove da želi biti neovisno. U ovu fazu djeca obično ulaze u dobi od 18 mjeseci, a ona postaje vrlo izražena sa 2 godine. Svaki roditelj...
 • Djeca i ljetne opasnosti - prva pomoć!

 • Opekline od sunca, sunčanica, toplotni udar, ubodi insekata, padovi i ozljede, ljetne viroze... sve su to potencijalne ljetne opasnosti. Kako bi ih što bezbolnije savladali potrebno je biti pripremljen...
 • Pripremite se za bezbrižno dječje ljeto!

 • Sunce donosi zdravlje i život, a djeci kad su uz more i veliko veselje. Ali, potreban je veliki oprez jer se dječja koža razlikuje od kože odrasle osobe. Ona je i do deset puta tanja, te do...
IZDVAJAMO
 • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?