Najnovije
www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
KOLUMNA
Kako i kada ispraviti dioptriju kod djece i tinejdžera

Kako i kada ispraviti dioptriju kod djece i tinejdžera

Ocjena:
Objavljeno: 17.01.2011.
Datum zadnje izmjene: 16.08.2011.

Adrian Lukenda, spec.oftalmolog

Što je to dioptrija?

Osoba koja ima kratkovidnost, dalekovidnost ili astigmatizam često će reći da "ima dioptriju". Taj izraz, međutim, nije potpuno ispravan. Dioptrija je samo mjera refrakcijske jakosti oka, odnosno sposobnosti oka da lomi zrake svjetla na mrežnicu oka.  Kod kratkovidnosti zrake padaju ispred mrežnice što se ispravlja minus lećama. Dalekovidnost se ispravlja plus lećama, a astigmatizam posebnim cilindričnim lećama.

Kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam ispravljaju se uz pomoć naočala, kontaktnih leća te, u novije vrijeme, postupaka refrakcijske kirurgije od kojih je najpoznatije takozvano lasersko skidanje dioptrije. Pristup korekciji dioptrije kod djece i adolescenata bitno se razlikuje od korekcije u odrasloj dobi.

Kada napraviti prvi pregled?

Vid djeteta relativno je nerazvijen neposredno nakon rođenja te se intenzivno razvija u prvim mjesecima i godinama života. Razvoj vida završava oko desete godine. Većina zdrave djece mlađe od 3 godine je blago dalekovidno, a korekcija vida potrebna je tek ukoliko dioptrija u prosjeku prelazi plus ili minus 3 dioptrije. Dječji oftalmolog će konačnu odluku o potrebi ispravljanja dioptrije donijeti ovisno o dobi djeteta, utvđenom "bježanju" očiju ili postojanju drugih bolesti oka.

Brojna udruženja liječnika preporučuju prvi pregled vida i očiju najkasnije u dobi od 3 godine. Kod djece koja su rođena ranije ili s komplikacijama pri porodu te kod nasljednih očnih bolesti u obitelji, očni pregled bi svakako trebalo napraviti ranije. Kod uredno rođene djece roditelji bi se trebali javiti na pregled i prije navršene 3 godine ukoliko:

 • jedno ili oba oka vidljivo "bježe" prema unutra ili van (unutar prvih 5 mjeseci života bježanje očiju često je i kod djece s urednim razvojem vida)
 • tromjesečno dijete ne može pratiti igračku koja se ispred njega pomiče s jedne na drugu stranu
 • primijete bilo kakvu razliku u izgledu između jednog i drugog oka
 • se oči spontano i "nekontrolirano" brzo pomiču pri gledanju pravo

Ukoliko postoji smetnja razvoju vidne oštrine u dječjoj dobi, poput velike dioptrije, škiljavosti i mrene, velika je vjerojatnost da se vid neće razviti u potpunosti. Slabovidnost jednog oka često je uzrokovana različitom dioptrijom na oba oka. Nasreću, djeca s pravovremeno ispravljenom dioptrijom imaju realne izglede za dostizanje 100 % vida u odrasloj dobi.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
 • Uživajte u obiteljskom opuštanju!

 • U vremenima kada je stres postao sastavni dio života, nikada nije bilo toliko važno naučiti se opustiti. Stres se smatra vodećim uzročnikom niza bolesti, a zdravlje je ono što bi svakoj obitelji...
 • Jeste li dobar uzor svom djetetu?

 • Djeca uče od roditelja. Samopoštovanje, ljubav prema vlastitom tijelu i sposobnost su nešto što prvo primjećuju kod roditelja, a u većini slučajeva i imitiraju vaše...
 • Što izgled govori o vašem zdravlju?

 • Dobro zdravlje se uglavnom prepoznaje kao atraktivan i mladolik izgled. Možda ste u iskušenju da optužite stres za bore ili gubitak kose, ali trebate znati da stres nije glavni krivac za sve. Većina...
IZDVAJAMO
 • Na koji način idete na posao?