www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
Glavobolja i oko II.

Glavobolja i oko II.

Ocjena:
Objavljeno: 18.11.2010.
Datum zadnje izmjene: 15.07.2015.

dr.sc. Nadežda Bilić, dr.med.

Upalne bolesti oka koje prati glavobolja vrlo često se manifestiraju crvenilom i padom vida na zahvaćenom oku tako da se bolesnici u pravilu  javljaju primarno na oftalmološki pregled, ali ponekad kod upala dubljih očnih struktura i upala orbite bolovi mogu biti prisutni i bez jasnih vanjskih znakova na oku. U svakom slučaju potrebna je žurna oftalmološka obrada a ponekad i obrada od strane drugih specijalista, najčešće specijaliste za uho, grlo i nos zbog česte povezanosti problema sinusa i oka, zatim stomatologa, zbog mogućih granuloma ili dubokih upalnih procesa korijena zuba, neurologa i slično.

Poseban problem predstavlja optički neuritis tj. upala vidnog živca koja često uzrokuje bolove pri pokretima očne jabučice kada dolazi do istezanja vidnog živca. Osim što optički neuritis može biti uzrokovan upalnim promjenama okolnih tkiva on može biti i predznak puno težih bolesti središnjeg živčanog sustava kao što je multipla skleroza.

U takvim slučajevima potrebna je suradnja oftalmologa i neurologa u dijagnostici, liječenju i praćenju bolesnika.

Također treba spomenuti i cirkulacijske bolesti mrežnice uzrokovane povišenim krvnim tlakom, sklerozom i slično, a koje mogu biti popraćene glavoboljom. Migrene mogu uzrokovati bolnost oka, a naročito ispade u vidnom polju.

Glaukom ili bolest povišenog očnog tlaka, može biti uzrokom jednih od najjačih glavobolja uopće koje se javljaju kod ljudi. Takve glaukomski uzrokovane glavobolje mogu dovesti do opće slabosti, povraćanja i drugih simptoma koje bolesnici u početku primarno ne povezuju s okom već uglavnom s neurološkim ili abdominalnim smetnjama. Na sreću takva stanja kod glaukoma relativno su rijetka i nastaju najčešće kod glaukoma zatvorenog kuta kada dođe do tzv. blokade kuta i potpune nemogućnosti otjecanja očne vodice iz oka. U pravilu takav akutni glaukomski napad nastaje kao posljedica psihofizičkog stresa, uzbuđenja, težeg tjelesnog napora i slično.

Pacijenti u pravilu primjećuju nagli pad vida pred zahvaćenim okom uz crvenilo oka i često s zelenkastim refleksom zjenice zbog čega se bolest još naziva i zelena mrena. Takva glaukomska ataka zahtijeva žurno oftalmološko liječenje a ponekad i hospitalizaciju te operacijski zahvat na oku. Zbog toga je vrlo važno kod takvih bolesnika učiniti perifernu iridektomiju laserom, čime uvelike smanjujemo rizik mogućeg nastanka blokade kuta.

Ovdje su navedene i ukratko opisane samo najčešće bolesti oka koje uzrokuju glavobolje. Važno je istaknuti da većinu tih stanja možemo unaprijed otkriti i korigirati pravodobnim, jednostavnim i brzim oftalmološkim pregledom za život bez glavobolja.

Da bi se spriječila pojava bolesti poput glaukoma, ali i ozbiljnih upala oka te glavobolja uslijed nekorigiranih grešaka vida, preporuka je djecu dovesti na pregled prvi puta u dobi od 3-4 godine života, jer je kod škiljavosti i prikrivene dalekovidnosti upravo to pravo vrijeme za poduzimanje prvih koraka u liječenju ovih bolesti.

Ako se radi o školskom djetetu, ne treba se osloniti na površne sistematske školske preglede, jer se zbog velikog broja djece koja se pregledavaju mogu provući greške. Školsko dijete koje nosi naočale treba ići na kontrolu kod oftalmologa 2 puta godišnje, a ono koje ne nosi  naočale jednom godišnje. To se odnosi i na one koji su na studiju.

Poslije 40. godine života treba rutinski posjetiti oftalmologa jednom godišnje, jer se tada najčešće javljaju glaukom, suho oko, a iznad 60. to postaje obaveza radi bolesti starije životne dobi kao što je katarakta i senilna makularna degeneracija. Na taj način će se uvelike spriječiti pojava nekih očnih bolesti koje su povezane i s glavoboljom, a koje se na taj način pravovremeno otkrivaju i liječe.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Biljke koje potiču zdravlje očiju

  • Oči su jedan od najvažnijih, ali i najosjetljivijih tjelesnih organa. Problemi sa zdravljem očiju mogu uzrokovati različite simptome, od blage iritacije i crvenila, do ozbiljnijih bolesti koje u konačnici...
  • Zašto je ljudsko tijelo veličanstven stroj?

  • Nevjerojatno je to za što je sve ljudsko tijelo sposobno. Potencijal vašeg tijela je veći nego što mislite! Neke činjenice se čine nevjerojatnima, ali su istinite, a većina tih...
  • Što je s godinama normalno, a što nije?

  • Starenjem ćete sigurno početi primjećivati određene promjene kao što su bolovi u određenim dijelovima tijela, slabija kvaliteta sna ili poteškoće s koncentracijom. Jesu li sve promjene koje...
IZDVAJAMO
  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?