www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
IZGLED I LJEPOTA
Tamni podočnjaci

Tamni podočnjaci

Ocjena:
Objavljeno: 16.12.2008.
Datum zadnje izmjene: 29.08.2011.

Uzroci pojave podočnjaka i kako ih se riješiti:

1. Ako su vam se najednom pojavile "vrećice" pod očima, to bi mogao biti simptom alergijske reakcije ili infekcije bubrega. Osjećate li i neke druge simptome poput povišene temperature, osipa, otežanog disanja, odmah se javite liječniku. Ako se radi o alergiji otkrijte na koju ste hranu alergični i izbacite je s jelovnika. Alergiju vam mogu uzrokovati i kozmetički proizvodi, poput maskare ili kreme.

2. Ako su vam oči redovito naotečene, provjerite ima li to veze sa vašim menstrualnim ciklusom. Pojavljuje li vam se natečenost nekoliko dana prije mjesečnice, to bi mogao biti jedan od znakova PMS-a. Probajte koristiti prirodne diuretike poput zelenog čaja, i izbacite iz prehrane slanu hranu i većinu ugljikohidrata. To bi vam moglo značajno smanjiti hormonski potaknutu pojavu podočnjaka i natečenost oko očiju koju uzrokuje predmenstrualno nakupljanje tekućine.

3. Pigmentacija nakon poroda ili nuspojave nekih lijekova - ova hiperpigmentacija u području oko očiju izgledat će poput podočnjaka. Kad se radi o problemu hormonske neravnoteže to bi trebali liječiti. Ponekad se tjelesni sustavi izreguliraju sami od sebe, a podočnjaci postepeno sami nestanu.

4. Podočnjake možete naslijediti, što se osobito primjećuje kad se približimo četrdesetoj. Pogledajte svoju mamu ili baku imaju li i one podočnjake. Ako imaju najvjerojatnije ste to nasljedili od njih i ne možete ništa previše učiniti oko toga. Preostaje vam jedino prikrivanje podočnjaka korektorom.

5. Često natečene oči, osobito u kombinaciji sa slabošću i fibromijalgijom, pokazuju da vašem tijelu nedostaju proteini, esencijalne masnoće, B vitamin i folna kiselina. Promijenite način prehrane tako da na jelovnik uvrstite više mesa, ribe i mlječnih proizvoda. Vitamin B-12 se nalazi samo u mesnim proizvodima, a vitamin B-6 u mlijeku, mesu i ribi.

6. Podočnjake i natečenost često uzrokuju nesanica, stres, dugotrajan rad pred računalom, previše gledanja televizije ili umor. Za to će vam najbolje pomoći dobar san i odmor. Dugoročno promijenite stil života: više spavajte i radite tehnike opuštanja i meditacije.

Kod liječenja podočnjaka do neke mjere može pomoći masaža očiju, tako da se stimulira i potakne cirkulacija na tom dijelu. Što se tiče krema koje vam obećavaju nestanak podočnjaka, ne dajte se zavarati reklamama. Krema neće uvijek djelovati na tamne krugove ispod očiju, a cijena im je ponekad pretjerana.

Dobre kreme za oči zapravo djeluju ovako:

 • 1) sprečavaju daljnji gubitak vlage
 • 2) pomažu koži apsorbirati vlagu iz zraka
 • 3) kompenziraju koži prirodne masnoće koje joj možda nedostaju
 • 4) stimuliraju cirkulaciju (obično samo blago djelovanje).

c-magazin.com

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
 • Kako liječiti ugrize insekata?

 • Kako temperatura zraka raste, slojevi odjeće padaju i ostavljaju sve veće dijelove kože na otvorenom, čime rizik od ugriza i uboda insekata raste. Važno je ugrize prevenirati, pogotovo kada su djeca u...
 • Pripremite se za bezbrižno dječje ljeto!

 • Sunce donosi zdravlje i život, a djeci kad su uz more i veliko veselje. Ali, potreban je veliki oprez jer se dječja koža razlikuje od kože odrasle osobe. Ona je i do deset puta tanja, te do...
 • Ljetna eterična ulja

 • Ljeto je vrijeme razvoja, rasta, duhovne obnove i putovanja. Život je na svojem najvišem potencijalu tijekom ljeta. Uživajte u ovom razdoblju i svakako počnite koristiti eterična ulja koja će...
IZDVAJAMO
 • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?