www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
IZGLED I LJEPOTA
Što sve pogoršava simptome psorijaze?

Što sve pogoršava simptome psorijaze?

Ocjena:
Objavljeno: 19.09.2012.
Datum zadnje izmjene: 19.09.2012.

CentarZdravlja.net

Psorijaza je autoimuna bolest koja se manifestira na koži, koja postaje osjetljiva, svrbi i ljušti se. Psorijaza nije nešto što treba shvatiti olako. Naime, znanstvenici su dokazali da osobe koje pate od psorijaze imaju veći rizik od nastanka depresije, anksioznosti i samoubojstva.

Nije moguće baš uvijek izbjeći sve uzroke koji pogoršavaju simptome psorijaze, ali mala promjena navika i planiranje unaprijed će svakako pomoći. Naučite koji su osnovni uzročnici i probajte ih što više kontrolirati.

Alkohol

Znanstvenici su ustanovili da osobe koje pate od psorijaze često konzumiraju alkohol. Nažalost, alkohol može pogoršati simptome bolesti. U istraživanju se pokazalo da su samo 2 do 3 pića tjedno sasvim dovoljno da simptomi postanu gori. Ako patite od psorijaze, izbjegavajte alkohol kako biste što više ublažili simptome.

Previše sunčanja

Svi ljudi vole sunce i malo sunčanja, ali za osobe koje pate od psorijaze, previše sunca može pogoršati simptome. Sunce i psorijaza su u neobičnom odnosu. Malo sunčanja može olakšati simptome, dok s druge strane, previše sunčanja bolesti čini još više nepodnošljivom. Sunčajte se što manje, u doba kada su UV zračenja niska i koristite zaštitu od sunca primjerenu vašoj koži.

Hladno i suho vrijeme

Ovakvo vrijeme je najgore za osobe koje pate od psorijaze. Odsutnost vlage u zraku, isušeni zrak u domu zbog grijanja simptome značajno pogoršava. Zaštitite kožu dobrim losionom, uložite u kvalitetne ovlaživače zraka i zaštite kožu od hladnoće toplom odjećom.

Stres

Nažalost, stres i psorijaza su usko povezani. Sama psorijaza uzrokuje visoku razinu stresa, a stres može znatno pogoršati simptome. Prihvatite psorijazu, naučite se s njome živjeti, ne dozvolite da vam postane izvor stresa. Što se tiče svakidašnjih obaveza koje mogu uzrokovati stres, nauite osnovne tehnike meditacije (duboko i polagano disanje) i naučite se opustiti jer stres neće samo pogoršati simptome psorijaze, već može uzrokovati i niz drugih zdravstvenih problema.

Neki lijekovi

Određeni lijekovi mogu ometati rad autoimunog sustava i mogu uzrokovati pogoršanje simptoma psorijaze. To su lijekovi za visoki krvni tlak i steroidi. Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom prije početka konzumacije bilo koje vrste lijekova.

Infekcije

Neke uobičajene infekcije uzrokovane streptokokom ili candidom mogu pogoršati simptome psorijaze. Ako vjerujete da ste zaraženi nekom od ovih bakterija, odmah potražite savjet liječnika kako biste na vrijeme izliječili infekciju i smanjili rizik od pogoršanja simptoma psorijaze.

Kožne ozljede

Ogrebotine, ugrizi kukaca i posjekotine, sve to može pogoršati simptome psorijaze na mjestu gdje je koža ozlijeđena. Zaštitite svoj dom i kožu od kukaca, budite oprezniji tijekom obavljanja opasnijih radnji koje zahtijevaju upotrebu oštrih predmeta kako biste smanjili rizik od nastanka kožnih ozljeda i pogoršanja simptoma psorijaze.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Kako liječiti ugrize insekata?

  • Kako temperatura zraka raste, slojevi odjeće padaju i ostavljaju sve veće dijelove kože na otvorenom, čime rizik od ugriza i uboda insekata raste. Važno je ugrize prevenirati, pogotovo kada su djeca u...
  • Pripremite se za bezbrižno dječje ljeto!

  • Sunce donosi zdravlje i život, a djeci kad su uz more i veliko veselje. Ali, potreban je veliki oprez jer se dječja koža razlikuje od kože odrasle osobe. Ona je i do deset puta tanja, te do...
  • Eterično ulje lavande za bolje zdravlje

  • Lavande je stara koliko i čovječanstvo. Posljednjih 2500 godina se koristi u različite svrhe, a posljednjih nekoliko desetljeća je dramatično porasla popularnost lavande, upravo zbog niza pozitivnih...
IZDVAJAMO
  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?