www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
BILJNI LIJEKOVI
Sezam - izvor zdravlja

Sezam - izvor zdravlja

Ocjena:
Objavljeno: 30.08.2012.
Datum zadnje izmjene: 09.01.2015.

CentarZdravlja.net

Sezam je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka na svijetu. Sezamovo ulje se koristi u brojne svrhe već 5.000 godina. Na početku se koristio kao odličan izvor kalcija i magnezija, a danas znanstvenici potvrđuju sve više ljekovitih svojstava koje sezam ima.

Sezam je jednogodišnja biljka koja dosegne visinu od oko 2 metra. Cvjetovi sezama mogu biti raznih boja - žute, plave ili ljubičaste. Sjemenke ove biljke su popularne kao začin jer jelima daje poseban blag okus. Sjemenke sezama mogu biti bijele, crne ili smeđe boje.

Sezam svakako zaslužuje biti uz bok češnjaku, medu, kurkumi i drugim ljekovitim namirnicama. Pristupačan je pa nema razloga da ga se ne uvrsti u svakodnevnu prehranu jer može spriječiti razne bolesti, pa čak i spasiti život. Posljednjih 20 godina sezamove sjemenke i ulje su predmet mnogih znanstvenih istraživanja, a mi vam donosimo neke od najistaknutijih dokazanih prednosti sezama.

Dijabetes

Znanstvenici su ustanovili da sezamovo ulje poboljšava djelotvornost oralnih lijekova (glibenklamida) koji se koriste za kontroliranje dijabetesa tipa 2. Drugo istraživanje je pokazalo da uvođenjem sezamovog ulja u svakodnevnu prehranu možete sniziti krvni tlak i razinu glukoze kod hipertenzivnih dijabetičara, kojima je rizik od bolesti kardiovaskularnog sustava znatno veći (2 do 3 puta veći kod muškaraca i 4 do 5 puta veći kod žena).

Visoki krvni tlak

Ulje sezama se pokazalo učinkovitim kod snižavanja krvnog tlaka. Znanstvenici su ustanovili da uvođenje sezamovog ulja u svakodnevnu prehranu snižava sistolički i dijastolički tlak i smanjuje lipidnu peroksidaciju, zbog čega dolazi do napada na veze između masnih kiselina. Tada nastaju peroksidi koji dalje reagiraju s drugim masnim kiselinama. Jedna od najtežih posljedica lipidne peroksidacije je nastanak kancerogenih stanica. 

Gingivitis

Sezam se tisućljećima godina koristio za održavanje zdravlja usne šupljine. Sprječava propadanje zubi, zadah iz usta, krvarenje desni, suho grlo, jača zube i desni. Klinička istraživanja potvrđuju da je odličan za smanjenje zubnog plaka. Gingivits se prepoznaje kada su desni izrazito upaljene i osjetljive. Lako krvare i na najmanji podražaj. Ako se gingivitis ne liječi, može doći do gubitka zubi.

Njega beba

Znanstvenici su ustanovili da masiranje beba sezamovim uljem umiruje, što je značajno za miran san. Sezamovo ulje je blago i odlično za njegu bebine kože.

Zdravlje kože

Zbog velike količine vitamina E, sezamovo ulje može spriječiti prijevremeni nastanak bora i starenje kože. Cink u sezamovom ulju će ublažiti iritiranost kože, izliječiti akne, prištiće i mitesere. Također potiče zacjeljivanje rana i liječi nepravilnosti na koži.

Rak

Sezam sadrži topljive lignine s fitoestrogenskim svojstvima, poznate i kao sesamin. Znanstvenici tvrde da sprječavaju širenje raznih stanica raka, i to različitih tipova raka kao što su:

 • leukemija
 • višestruki mijelom
 • rak debelog crijeva
 • rak prostate
 • rak dojke
 • rak pluća
 • rak gušterače
 • rak pluća
centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
 • Preplanuli ten za tamnopute osobe

 • Ljeto je konačno stiglo, nije baš onako kako smo zamislili, ali sunčanih je dana sve više, pa je i opasnost od sunca sve veća. Posljednjih dana sve nas češće upozoravaju da je UV...
 • Djeca i ljetne opasnosti - prva pomoć!

 • Opekline od sunca, sunčanica, toplotni udar, ubodi insekata, padovi i ozljede, ljetne viroze... sve su to potencijalne ljetne opasnosti. Kako bi ih što bezbolnije savladali potrebno je biti pripremljen...
 • Kako liječiti ugrize insekata?

 • Kako temperatura zraka raste, slojevi odjeće padaju i ostavljaju sve veće dijelove kože na otvorenom, čime rizik od ugriza i uboda insekata raste. Važno je ugrize prevenirati, pogotovo kada su djeca u...
IZDVAJAMO
 • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?