Najnovije
www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
BILJNI LIJEKOVI
Prednosti ulja lavande

Prednosti ulja lavande

Ocjena:
Objavljeno: 19.04.2012.
Datum zadnje izmjene: 19.04.2012.

CentarZdravlja.net

Lavanda se koristi više od 2000 godina. Isprva se zbog ugodnog mirisa koristila kao parfem, a kasnije je svoje mjesto pronašla i u alternativnoj medicini,

Ulje lavande je jedno od najpopularnijih eteričnih ulja. Osim što je ugodnog mirisa, pokazalo se odličnim za oslobađanje napetosti, dezinfekciju kože i uspješno liječenje raznih respiratornih problema.

Ulje lavande se dobiva iz cvijeta biljke lavande putem parne destilacije. Lavanda je biljka koja potječe s mediteranskog područja. Ljubičaste je boje i prepoznatljivog mirisa. Koristi se u različitim kozmetičkim proizvodima.

Ulje lavande ima mnoge zdravstvene prednosti. Međutim, prije upotrebe se posavjetujte sa svojim liječnikom jer je ulje lavande neprikladno za neke ljude. Na primjer, ulje lavande se ne preporuča u prva tri mjeseca trudnoće, ali može pomoći u kasnijim fazama trudnoće.

Postoje mnoge vrste biljke lavande, ali samo njih četiri se koriste za proizvodnju ulja, a to su:

 • Francuska lavanda - najčešće se koristi za proizvodnju parfema.
 • Prava ili engleska lavanda - koristi se u aromaterapiji i medicinske svrhe.
 • Portugalska lavanda - koristi se u proizvodnji kozmetičkih proizvoda.
 • Nizozemska lavanda - koristi se za liječenje prehlade, kašlja i opuštanje mišića.

Poboljšava živčani sustav

Lavanda ima umirujući miris, zbog čega se koristi kao prirodni relaksant kod osoba koje su pod stresom. Također pomaže kod liječenja glavobolje. Međutim, najučinkovitije je kod osoba koje pate od tjeskobe ili depresije. Jedno istraživanje je pokazalo da lavanda sadrži sastojak koji pomaže kod opuštanja mišića.

Poboljšava kvalitetu sna

Razna istraživanja su pokazala da lavanda pomaže ljudima da zaspu i da kvalitetnije spavaju. Liječnici će često preporučiti korištenje ulja lavande osobama koje pate od nesanice. Umirujuće djelovanje će pomoći kod opuštanja, što je ključno za kvalitetan san.

Pomaže kod problema s mokraćnim sustavom

Ulje lavande stimulira proizvodnju mokraće. Lavanda pomaže kod vraćanja hormonalne ravnoteže. Ulje će pomoći kod ublažavanja upala mjehura i infekcija mokraćnog sustava.

Poboljšava disanje

Imate li problema s disanjem uzrokovanih prehladom, gripom pa čak i astmom, ulje lavande nanesite na kožu vrata ili prsa, a to će pomoći da pravilno dišete. Lavanda opušta mišiće na mjestima na kojima se primjenjuje.

Poboljšava zdravlje kože

Lavanda ima antiseptičko i antifuginalno svojstvo, što će pomoći kod liječenja kožnih bolesti i upala. Može ubrzati zacjeljivanje rana i opekotina. Međutim, ako se odlučite za primjenu lavande na kožu, najbolje bi bilo da ulje malo razrijedite s vodom. Ako još uvijek niste sigurni u odgovarajuću primjenu, posavjetujte se sa svojim liječnikom prije upotrebe.

Pospješuje probavu i apetit

Ulje lavande povećava pokretljivost crijeva, stimulira proizvodnju žuči, koja pomaže kod ublažavanja probavnih smetnji i proljeva. Jedno istraživanje je pokazalo da udisanje mirisa lavande u razdoblju od 15 minuta povećava apetit za 15%. Dakle, lavanda može biti savršeni oblik terapije za ljude koji pate od poremećaja prehrane.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
 • Zbog ovoga ćete još više zavoljeti naranče!

 • Naranča jača vaš imunološki sustav i poboljšava raspoloženje. Vjerojatno ne postoji osoba koja ne uživa u ovoj sočnoj i ukusnoj poslastici. Popularne su među sportašima jer...
 • Nesanica i manjak sna ugrožavaju vaše zdravlje!

 • Spavanje je važno za dobro zdravlje isto kao prehrana i fizička aktivnost. Spavanje obnavlja energiju koja je potrošena tokom dana. Međutim, mnogi od nas ne mogu noću dobro spavati. Suvremeni način...
 • Što trebamo znati o probioticima?

 • Većina bakterija u našim tijelima je bezopasna i potrebno je imati određenu količinu bakterija u organizmu kako bi tijelo moglo normalno funkcionirati. Probiotike pronalazimo u hrani ili suplementima....
 • Na koji način idete na posao?