www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
GIHT

Objavljeno: 01.07.2009. Datum zadnje izmjene: 23.06.2015.

Definicija

Mokraćna ili urična kiselina je razgradni produkt aminokiseline purina, koja se nalazi u mnogim prehrambenim namirnicama. Budući da se povećana količina mokraćne kiseline ne može održati u otopljenom stanju u krvi, stvaraju se kristali koji se talože u tkivima, najviše u zglobnoj hrskavici, ali i u drugim tkivima npr. bubrezima, srcu i mozgu, a često i u hrskavici uške.
Važno je istaknuti da povišena razina mokraćne kiseline u krvi može postojati bez znakova bolesti i sve osobe s tim stanjem ne oboljevaju od gihta. Ali, ako se stvore kristali mokraćne kiseline, može nastati giht.

Rizični čimbenici

Osim prirođenog poremećaja u metabolizmu mokraćne kiseline, rizični čimbenici za nastanak gihta su i prekomjerna tjelesna težina, povišen krvni tlak i umjeren do visok unos alkohola. Neki lijekovi za izmokravanje (tiazdski diuretici), aspirin i lijekovi protiv tuberkuloze, mogu povisiti razinu mokraćne kiseline u krvi. U osoba koje imaju sklonost nastanku gihta, povišena temperatura, dehidracija, ozljede zgloba, visoki unos alkohola ili operativni zahvat mogu neposredno izazvati napad gihta.

Učestalost

Giht je relativno rijedak u Europi i SAD-u (manje od 1% stanovništva), iako se procjenjuje da oko 10% odraslih muškaraca u Sjevernoj Americi ima povećanu razinu mokraćne kiseline u krvi. Bolest je vrlo rijetka u mlađih od 40 godina, a učestalost raste s dobi. Znatno češće se javlja u muškaraca, naročito do 65 godine života, a kod žena češće u postmenopauzi. Također je već stoljećima poznato obiteljsko pojavljivanje gihta.
U našoj zemlji je giht češći u Dalmaciji (1.7%) nego u drugim krajevima Hrvatske, u kojima je učestalost podjednaka onoj u zemljama Evrope (oko 1%). U Dalmaciji je također češća pojava povišene mokraćne kiseline u krvi, što se pripisuje genetskim, ali i nekim okolišnim faktorima kao što su kronična dehidracija i prehrana bogata purinom.

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • GIHT dijeta

  • Mokraćna kiselina (acidum uricum, urat) normalni je sastojak krvi. Poput šećera, kreatinina, kolesterola i dr. Međutim teškoće nastaju kada ta količina prelazi prirodnu granicu normale, a...

  • Ljudski kostur

  • Ljudski kostur (skeleton grč. σκελετός-isušen) se sastoji od individualnih ili udruženih kostiju (kao što je lubanja), poduprtih i dopunjenih...

  • Dobre strane yoge

  • Gipkije tijelo jedna je od prvih i očiglednih dobrobiti yoge. Na prvom satu yoge vjerojatno nećete moći dotaknuti nožne prste ili napraviti pregib unazad. Ustrajete li primjetit ćete da vježbanje...

  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net