www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
DEFORMACIJA NOSNE PREGRADE

Objavljeno: 19.06.2009. Datum zadnje izmjene: 23.06.2015.

Simptomi

Deformacija nosne pregrade uzrokuje uglavnom dišne simptome od kojih je najvažnije otežano disanje na nos. Na suprotnoj strani od iskrivljene pregrade zadeblja se zid nosne šupljine pa je disanje otežano kroz obje nosne šupljine.
Deformacija može poremetiti prohodnost sinusnih ušća i uzrokovati ponavljane upale sinusa. Nepravilna zračan struja u nosu iritira nosnu sluznicu pa nastaje stalna upala i sekrecija sluzave tekućine. Deformacija može poremetiti prohodnost ušća Eustahijeve tube, koja povezuje ždrijelo i uho, a moguće posljedice toga su nagluhost i priraslice u srednjem uhu.
Zbog svega navedenog bolesnici često dišu na usta. Dugogodišnje disanje na usta uzrokuje često ponavljanje grlobolja i kronični bronhitis, a teže se svladavaju dišne infekcije.
Međutim, isto je tako moguće da deformacija, čak i ako je jače izražena, ne uzrokuje nikakve simptome, osobito ako je nastala rano u djetinjstvu pa su nastupile prilagodbene promjene.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja promatranjem nosa, rinoskopijom, a stupanj začepljenja nosa utvrđuje mjerenjem tlaka u nosu, rinomanometrijom.

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Lubanja

  • Lubanja (lat. cranium) je oslonjena na vrh kralježnice, ovalnog je oblika i šira straga nego sprijeda. Sastavljena je od niza plosantih i nepravilnih kostiju koje su sve, izuzev donje čeljusti,...

  • Nos

  • Nos ili nosna šupljina, šupljina je koja služi kao dio dišnog, govornog i osjetilnog sustava.

    Kao dio dišnog sustava nos je primarni organ kroz koji ulazi zrak. U govoru,...

  • Komponente imunološkog sustava

  • Imunološki sustav radi unutar tijela cijeli život, ali vjerojatno o tome ne znate gotovo ništa. Najočitiji dio imunološkog sustava je ono što možete vidjeti. Na primjer, koža...

  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net