www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
DEFORMACIJA NOSNE PREGRADE

Objavljeno: 19.06.2009. Datum zadnje izmjene: 23.06.2015.

Definicija

Deformacija nosne pregrade (deviatio septi nasi) jest poremećen položaj pregrade koja dijeli nosnu šupljinu na dva dijela.
Životinje i djeca normalno imaju ravnu nosnu pregradu, međutim kod ljudi u odrasloj dobi nastaje manja ili veća deformacija kao normalna pojava. Točan uzrok ovoj pojavi, iako postoje neke pretpostavke, nije poznat.

Što je nosna pregrada

Nosna pregrada je okomiti zid koji dijeli nosnu šupljinu u dva dijela. Sprijeda je građena od hrskavice (septalna hrskavica), a straga od tanke kosti (lamina perpendicularis etmoidne kosti i vomer). Nosna šupljina i septum obloženi su tankom membranom tkiva koja se naziva sluznica.

Podjela

Deformacija se može podijeliti prema vremenu nastanka i obliku.
Prema vremenu nastanka može biti prirođena ili stečena.
Stečena najčešće nastaje zbog udarca ili pada na nos, a vrlo rijetko zbog bolesti u nosnoj šupljini. Ozljeda često nastaje krajem prve i u drugoj godini života kada dijete uči hodati. Često je jedini simptom blago krvarenje iz nosa pa se deformacija ne uoči. Nosna pregrada može se deformirati i tijekom porođaja kada glavica prolazi kroz uski porođajni kanal.

Prema obliku, pregrada je najčešće deformirana u obliku slova 'S', a česte su deformacije u obliku grebena, trna, neravnine i zadebljanja. Kad prednji dio pregrade strši izvan svog normalnog položaja u lijevo ili desno nosno predvorje, govorimo o djelomičnom iščašenju (subluksaciji). To se vidi ako se vršak nosa podigne prema gore.

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Lubanja

  • Lubanja (lat. cranium) je oslonjena na vrh kralježnice, ovalnog je oblika i šira straga nego sprijeda. Sastavljena je od niza plosantih i nepravilnih kostiju koje su sve, izuzev donje čeljusti,...

  • Nos

  • Nos ili nosna šupljina, šupljina je koja služi kao dio dišnog, govornog i osjetilnog sustava.

    Kao dio dišnog sustava nos je primarni organ kroz koji ulazi zrak. U govoru,...

  • Komponente imunološkog sustava

  • Imunološki sustav radi unutar tijela cijeli život, ali vjerojatno o tome ne znate gotovo ništa. Najočitiji dio imunološkog sustava je ono što možete vidjeti. Na primjer, koža...

  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net