www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
SLOMLJENI KUK

Objavljeno: 26.05.2010. Datum zadnje izmjene: 19.06.2015.

Tretmani i lijekovi

Liječenje prijeloma kuka često uključuje kombinaciju tri pristupa, uključujući:

 • Operaciju
 • Rehabilitaciju
 • Lijekove

Operacija

Operacija je gotovo uvijek najbolji oblik liječenja prijeloma kuka. Liječnici obično koriste ne-operacijske alternative, kao što je trakcija, samo ako imate ozbiljnu bolest koja čini operaciju previše riskantnom.

Kojom vrstom operacije ćete se podvrgnuti obično ovisi o dijelu kuka koji vam je slomljen, ozbiljnosti prijeloma i vašoj dobi. Općenito bolje zdravlje i pokretljivost prije prijeloma kuka, to su veće šanse za potpuni oporavak od frakture kuka.

Fraktura vrata bedrene kosti

Za liječenje ovog tipa prijeloma kuka, liječnici koriste jednu od tri metode:

Metalni vijci
Ako su nakon prijeloma kosti još uvijek ispravno poravnate, liječnik može umetnuti metalne vijke u kost kako bi ju pravilno držao dok se prijelom na zaliječi. To se zove unutarnja fiksacija. Često se metalni vijci stavljaju u kombinaciji s koštanim čavlima za dodatnu stabilnost.

Zamjena dijela bedrene kosti
Ako krajevi slomljene kosti ne budu adekvatno usklađeni ili su već oštećeni, liječnik može ukloniti glavu i vrat bedrene kosti i zamijeniti ih s metalnom protezom. To je poznato kao hemiartroplastika kuka.

Zamjena cijelog kuka
Ovaj postupak uključuje zamjenu gornjeg dijela bedrene kosti i duplje na vašoj zdjelici s protezama. Cjelokupna zamjena kuka može biti dobar izbor ako je artritis ili prethodna ozljeda oštetila zglob, tako utječući na njegovu funkciju prije loma.

Iako starija dob povećava vjerojatnost da ćete morati mijenjati kuk, najznačajniji čimbenici u određivanju da li vam treba ovaj postupak su:

 • Tip loma koji imate
 • Težini vaših znakova i simptoma
 • Vaš osobni rizik od problema vezanih uz operaciju
 • Vaša pokretljivost i sposobnost samostalnog funkcioniranja prije loma

Prijelomi trohanter regije

Kako bi popravio ovu vrstu prijeloma, liječnik obično umeće metalni vijak  preko loma. Vijak je pričvršćen na pločicu koja prati bedrenu kost prema dolje. Ova pločica se pričvršćuje s drugim vijcima kako bi održavala kost stabilnom. Dok se kost liječi, vijci dopuštaju dijelovima kostiju da se komprimiraju, tako da rubovi srastu zajedno.

Ovisno o vrsti loma, liječnik će prvo smjestiti koštani čavao kroz vašu kost, a potom sprovesti kompresijske vijke kroz čavao. Čavao pomaže u sprječavanju klizanja i daje dodatnu stabilnost, a može vam omogućiti da ranije podnosite težinu.

Rehabilitacija

Ako imate normalan oporavak od operacije, daljnji koraci će vjerojatno slijediti ovaj raspored:

Oko 1 dan nakon operacije
Zdravstveno osoblje će vam pomoći da se počnete kretati, često uz pomoć hodalice. Počet ćete s fizikalnom terapijom, obično s naglaskom na raspon pokreta i vježbe jačanja.

Oko 1 tjedan nakon operacije
Boravak u bolnici nakon operacije kuka obično traje manje od tjedan dana. Ovisno o vrsti operacije koju ste imali, te da li imate pomoć kod kuće, možda ćete morati otići iz bolnice u toplice radi dodatne rehabilitacije.

Oko mjesec dana nakon operacije
U toplicama i kod kuće, možete raditi s radnim terapeutom koji će vas naučiti tehnike za neovisnost u svakodnevnom životu, kao što je korištenje toaleta, kupanja, odijevanja i kuhanja. Vaš radni terapeut će odrediti ako će vam hodalica ili invalidska kolica pomoći da povratite pokretljivost i neovisnost.

Naravno možete se nastaviti sastajati s fizioterapeutom i radnim terapeutom nakon što se oporavite od operacije.

Lijekovi

Dok je operacija primarni tretman za frakturu kuka, grupa lijekova za povećanje gustoće kostiju, koju zovemo bisfosfonati, mogu pomoći smanjiti rizik od ponovnog prijeloma kuka. Većina ovih lijekova se uzima oralno, a povezani su s nuspojavama koje možete teže podnositi, uključujući mučninu, bolove u trbuhu i upale jednjaka. Kao alternativa, jedan bisfosfonat, zoledronska kiselina, može se dati kao godišnja infuzija.

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
 • Krastavcem do zdravlja i ljepote

 • Hranjivi i ukusni krastavci pogoduju zdravlju i ljepoti pa pozitivno djeluju na jetra i žuč te jačaju i zatežu kožu. Krastavci se uzgajaju već više od 4000 godina i među najstarijim su povrtnim...

 • Zeleni čaj liječi. Naučite kako!

 • Zeleni čaj potječe iz Kine gdje se konzumira preko 4000 godina, a mi Europljani smo relativno nedavno otkrili njegove blagodati. Dobiva se iz biljke Camellia sinensis, isto kao i crni čaj. Hoćemo li ...

 • Ozljede glave

 • Naziv ozljeda glave je opći izraz kojim se opisuje bilo kakva trauma glave, ili još specifičnije, mozga.

  Tvrde, debele kosti lubanje štite mozak. Usprkos ovoj prirodnoj zaštiti...

 • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
 • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net