www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
ČIREVI I KARBUNKULI

Objavljeno: 03.05.2010. Datum zadnje izmjene: 19.06.2015.

Simptomi

Čirevi

Čir se obično pojavljuje iznenada kao bolna ružičasta ili crvena kvrga koja je uglavnom između 1 i 2 cm u promjeru. Okolna koža može biti crvena i natečena.

U roku od nekoliko dana, izraslina se napuni gnojem. Ona s vremenom raste i postaje bolnija, a ponekad doseže veličinu loptice za golf prije nego što razvije žuto-bijeli vrh dok konačno ne pukne i ispusti gnoj. Čirevi općenito nestanu u potpunosti kroz nekoliko tjedana, iako može potrajati i mjesec dana ili više. Mali čirevi obično zacijele bez ožiljka, ali veliki mogu ostaviti ožiljak.

Čirevi se mogu pojaviti bilo gdje na koži, ali se uglavnom pojavljuju na licu, vratu, pod pazuhom, na stražnjici ili bedrima , općenito u područjima prekrivenim dlakom u kojima se najvjerojatnije znojite i doživljavate puno trenja.

Čirevi mogu nalikovati upaljenim, bolnim kvržicama uzrokovanim cističnim aknama. No, u usporedbi s cističnim aknama, čirevi su obično bolniji i crveniji ili više upaljeni oko rubova.

Karbunkuli

Karbunkul je skup čireva koji se često pojavljuje na stražnjoj strani vrata, ramena ili bedara. Karbunkul izaziva dublje i teže infekcije nego što to čini jedan čir. Također, karbunkul se duže razvija i liječi sporije i vjerojatno ostavlja ožiljak. Karbunkuli se ponekad javljaju s umorom i groznicom.

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Kamilica

  • Pod imenom kamilica kriju se dvije ljekovite vrste: rimska kamilica - Chamaemelum nobile (L.) All. (= Anthemis nobilis L.) i njemačka kamilica - Chamomilla recutita (L.) Rauschert (= Matricaria recutita...

  • Kininovac

  • Kad su prije više od 300 godina španjolski jezuiti otkrili kako prah kore kininovca liječi malariju, nije bio otkriven ni uzročnik te bolesti, niti se poznavao kemijski sastav kininovca....

  • Crni ribiz

  • Crni ribiz (Ribes nigrum L.) je dva metra visok listopadni grm. Listovi su tro- do peterokrpasti, pilasti, promjera do 10 cm, a na naličju su žljezdasto istočkani. Cvat je viseći grozd. Cvjetovi su...

  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net