www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
APSCES

Objavljeno: 28.12.2009. Datum zadnje izmjene: 31.03.2015.

Uzroci apscesa

Većina apscesa uzrokuje bakterijske infekcije.

Kako bakterije uzrokuju apsces

Kada bakterije uđu u vaše tijelo, imunološki sustav pokušava ih odbiti slanjem bijelih krvnih stanica na zahvaćeno područje. Kada bijele krvne stanice napadaju bakterije, neka od tkiva na mjestu infekcije umiru, uzrokujući formiranje šupljine.

Šupljina se ispunjava gnojem i formira se apsces. Gnoj sadrži mješavinu mrtvog tkiva, bijelih krvnih stanica i bakterija. Apsces može biti veći i bolniji kako se zaraza nastavlja i kako se stvara više gnoja.

Uzroci apscesa kože

Bakterije mogu izazvati apsces kože kada dođu ispod površine kože. Mogu se pojaviti ako imate manje rane na koži.

Čirevi su najčešći tip kožnog apscesa, a pojavljuju se kada bakterija uđu primjerice u korijen dlake na koži.

U većini slučajeva, apscesi kože nisu znak drugih zdravstvenih problema.

Međutim, vjerojatno će se kožni apsces pojaviti ako imate dijabetes. To je zato što dijabetes može uzrokovati oštećenje živaca, zbog čega se ne osjećaju manje posjekotine i ogrebotine na koži. Bakterije mogu onda upasti vašu kožu i izazvati apsces.

Uzroci unutarnjeg apscesa

Apsces se može pojaviti unutar tijela kada se bakterije prošire iz postojećih infekcija. Apsces pluća može biti uzrokovan bakterijskom infekcijom koja je već prisutna u plućima, kao što je upala pluća (upala tkiva u plućima).

Bakterije se također mogu proširiti iz drugih područja vašeg tijela kroz krvotok. Na primjer, upala pluća može uzrokovati apsces u mozgu, ako bakterije putem krvotoka dođu u mozak.

Međutim, unutarnji apscesi poput ovih su vrlo rijetki. Pojavljuju se kod ljudi koji su skloni zdravstvenim problema (kao što je apsces mozga koji se razvija nakon teške rane glave). Unutarnji apscesi se isto tako ponekad mogu razviti u osoba s oštećenim imunološkim sustavom, kao što su oboljeli od HIV-a, odnosno AIDS-a, ili oni koji primaju kemoterapiju za liječenje raka.

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Kamilica

  • Pod imenom kamilica kriju se dvije ljekovite vrste: rimska kamilica - Chamaemelum nobile (L.) All. (= Anthemis nobilis L.) i njemačka kamilica - Chamomilla recutita (L.) Rauschert (= Matricaria recutita...

  • Kininovac

  • Kad su prije više od 300 godina španjolski jezuiti otkrili kako prah kore kininovca liječi malariju, nije bio otkriven ni uzročnik te bolesti, niti se poznavao kemijski sastav kininovca....

  • Crni ribiz

  • Crni ribiz (Ribes nigrum L.) je dva metra visok listopadni grm. Listovi su tro- do peterokrpasti, pilasti, promjera do 10 cm, a na naličju su žljezdasto istočkani. Cvat je viseći grozd. Cvjetovi su...

  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net