www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
ZUBNI APSCES

Objavljeno: 15.07.2009. Datum zadnje izmjene: 19.06.2015.

Definicija

Gnoj nakupljen u ili oko korijena zuba poznat je kao zubni apces. Može biti izrazito bolan i uzrokovati klimanje zuba u njegovoj čašici.  

Apsces obično nastaje kao komplikacija zubnog karijesa, koji postupno uništava sloj cakline s vanjske strane zuba i unutarnji dentin, dopuštajući bakterijama da napadnu mekanu, središnju jezgru ili pulpu zuba. S vremenom se može stvoriti zubni apsces koji je strahovito bolan i može izazvati oticanje i osjetljivost zubnog mesa uz zahvaćeni zub (apsces desni). Apsces može nastati i kao posljedica određenih oblika bolesti desni (periodontitisa). Periodontitis obično uzrokuje nagomilan zubni plak (talog čestica hrane, sline i bakterija) u džepiću koji nastaje između zuba i zubnog mesa.

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Prvi posjet stomatologu

  • Pojavom prvih mliječnih zuba u usnoj šupljini djeteta, u dobi oko šestog mjeseca života, za roditelje neprimjetno počinje nova faza u odgoju djece. Naime, briga o zubima i oralna higijena su...

  • Trudnoća i zdravlje usne šupljine

  • Trudnoća je za ženski organizam jedno novo, promijenjeno stanje karakterizirano brojnim anatomskim, histološkim, hormonskim, imunološkim, prehrambenim, psihološkim i drugim promjenama....

  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net