www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
PROLAPS MATERNICE (SPUŠTENA MATERNICA)

Objavljeno: 14.07.2009. Datum zadnje izmjene: 23.06.2015.

Definicija

Prolaps je pojava kada se jedan ili više zdjeličnih organa spuste u vaginu. Ako su mišići dna zdjelice oslabljeni, stijenke vagine se pomaknu pa dođe do prolapsa.

Bilo koji od organa u zdjelici, uključujući maternicu, mjehur, rektum, crijeva i uretru, može se spustiti u vaginu, ali najučestaliji je prolaps maternice.

Ovisno o ozbiljnosti slučaja, grlić maternice može se spustiti i čak viriti iz vagine. Prolaps se obično javlja kod starijih žena, a gotovo nikad kod žena koje nisu rađale.

Mišići dna zdjelice mogu s godinama oslabjeti, ali prolaps je gotovo uvijek posljedica ranijeg oštećenja mišića dna zdjelice tijekom porođaja.

To se osobito događa ako ste brzo rodili, ako ste predugo imali trudove ili ako su vaša djeca bila prilično krupna pri rođenju.

Da biste razumjeli o čemu govori vaš liječnik, korisno je znati ovo:

  • Ako se rektum izboči u stražnju stranu stijenke vagine, to je rektokela.
  • Kad se uretra izboči u prednju stijenku vagine, govorimo o uretrokeli.
  • Ako se mjehur spusti u prednji dio stijenke vagine, riječ je o cistokeli.

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Ginekološki pregled

  • Nažalost, ginekološki su pregledi uz stomatološke na glasu kao najneugodniji i od njih se zazire. Naravno da ginekološki pregled, budući da izravno zadire u najintimnijidio žene,...

  • Endometrioza

  • Ime za poremećaj dolazi od imena sluznice koja se normalno nalazi samo u unutrašnjosti maternice - endometrij. Endometrioza je stanje u kojeg se "otočići" tkiva endometrija nađu i izvan...

  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net