www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
RAK MATERNICE

Objavljeno: 14.07.2009. Datum zadnje izmjene: 31.03.2015.

Liječenje

Ako primijetite vaginalno krvarenje bilo koje vrste nakon menopauze ili promjenu u menstrualnom ciklusu, odmah se savjetujte s liječnikom.

Ako liječnik sumnja da imate tumor u maternici, jedino se pretragama može otkriti je li zloćudan. Vjerojatno će vas uputiti na ultrazvuk. Ako se na njemu vidi zadebljali endometrij, možda će se preko grlića maternice izvršiti endometrijalna biopsija ili će se unutrašnjost maternice pregledati histeroskopijom i istodobno napraviti biopsija.

Ako u stijenci maternice ima stanica raka, liječnik će vam preporučiti totalnu histerektomiju, s uklanjanjem jajnika i jajovoda te grlića maternice. Ako se tumor proširio kroz stijenku maternice, savjetovat će vam zračenje.

Ako je tumor uznapredovao, izvršit će se radikalna histerektomija kako bi se uklonio dio vagine i limfni čvorovi u zdjelici.

KAKVI SU IZGLEDI?

Vijesti su dobre. Ako je rak ograničen na stijenku maternice, stopa izlječenja je 90%. Ako se proširio izvan stijenke i mišića maternice, nakon pet godina stopa izlječenja pada na 40%.

Iz knjige dr. Miriam Stoppard "Zdravlje za cijelu obitelj"

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Ginekološki pregled

  • Nažalost, ginekološki su pregledi uz stomatološke na glasu kao najneugodniji i od njih se zazire. Naravno da ginekološki pregled, budući da izravno zadire u najintimnijidio žene,...

  • Endometrioza

  • Ime za poremećaj dolazi od imena sluznice koja se normalno nalazi samo u unutrašnjosti maternice - endometrij. Endometrioza je stanje u kojeg se "otočići" tkiva endometrija nađu i izvan...

  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net