www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
MULTIPLA SKLEROZA

Objavljeno: 13.07.2009. Datum zadnje izmjene: 23.06.2015.

Liječenje

Tijek bolesti otežava liječenje. Najčešće se u terapiji koriste kortikosteroidi (metilprednizon), koji mogu olakšati simptome između napada bolesti, ali ne utječu na moguću pojavu dugotrajne invalidnosti. Dugotrajna terapija kortikosteroidima rijetko je opravdana, jer može dovesti do brojnih komplikacija kao što su osteoporoza, dijabetes i ulkusna bolest.

Koristi se još i imunomodulacijska ("korigiranje" imunološke reakcije) terapija beta-interferonom (Betaferon) koja smanjuje učestalost recidiva, a koji je odobrila FDA 2005.g., te glatiramer acetat (Copaxone), mješavinu polipeptida i mitoxantron koji je efektivan, ali kardiotoksičan. Pozitivne rezultate daje i imunoglobulin intravenozno (IVIG).

Ukoliko je multipla skleroza otporna na navedene terapije mogu se davati gamaglobulin, jednom mjesečno intravenski, koji pomažu u kontroli relapsa (ponovne pojave bolesti). U uznapredovalom stadiju koriste se azathiprin, cladribin i ciklosporini koji nose rizik tumora kao nuspojave. S druge strane mitoxantron, kemoterapija nudi redukciju progresiju. Natalizumab (Tysabri) obećavao je uspjeh u ranoj fazi, ali je povučen zbog pojave leukoencefalopatije. Nuspojave terapije su mučnina, povraćanje i oštećenje jetre, koju treba redovito kontrolirati krvnim testovima.

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Kako živjeti s multiplom sklerozom

  • Multipla skleroza (Sclerosis multiplex, Encephalomyelitis disseminata, MS) bolest je središnjega živčanog sustava, koji se sastoji od dva dijela: mozga i leđne moždine. Funkcija ovog sustava ovisi...

  • S kroničnom bolešću u prvi razred

  • Kronične bolesti u djece nisu rijetke, tako da otprilike jedno dijete od šestero ima neki oblik kroničnog poremećaja.

    Kao i svake godine uoči polaska djece u prvi razred, mi koji radimo s...

  • Zrela i starija životna dob

  • Preporučena vrijednost ukupnoga kolesterola trebala bi biti manja od 5,0 mmol/l, a vrijednost LDL-kolesterola manja od 3,0 mmol/l. S HDL-kolesterolom je drukčije, za njega je bolje da je što...

  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net