www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
AMENOREJA - IZOSTANAK MENSTRUACIJE

Objavljeno: 13.07.2009. Datum zadnje izmjene: 23.06.2015.

Liječenje

Terapija ovisi o uzroku poremećaja i željama pacijentice. U idealnom slučaju liječenje treba biti usmjereno otklanjanju uzroka. U slučaju abnormalnosti građe izlaznog trakta spolnih organa, kirurški zahvat je često jedino rješenje.
U drugim slučajevima će biti potrebno uspostaviti normalan hormonski status i spriječiti razvoj osteoporoze. Rješavanje uzroka također treba imati svrhu ponovnu uspostavu ovulacije i omogućiti ženi plodnost i rađanje djece.

Tim stručnjaka
Uzroci amenoreje i poremećaja menstrualnog ciklusa mogu biti tako raznoliki te je u nekim slučajevima važna suradnja većeg broja liječnika iz raznih područja medicine kako bi se pronašao uzrok i odredilo pravo liječenje. Npr. pacijentica koja ima potpunu testikularnu feminizaciju treba suradnju stručnjaka endokrinologa, genetičara, psihijatra i kirurga.

Prehrana
Žene kod kojih nalazi ukazuju na poremećaje prehrane (anoreksija, bulimija) trebale bi također procjenu od strane tima stručnjaka.
Ponekad neprikladan prehrana ili pretjerana tjelovježba mogu uzrokovati amenoreju, čak i u odsutnosti psihijatrijskih poremećaja. Stroga dijeta bez masti može uzrokovati amenoreju. Ovaj problem često može riješiti samo savjetovanje o potrebi uravnotežene prehrane.

Fizička aktivnost
Više od 8 sati napornog vježbanja tjedno može uzrokovati amenoreju. Kod ovog uzroka, promjena prehrambenih navika može mnogo pomoći.

Praćenje pacijentice

Praćenje tijeka bolesti ovisi o uzroku, uspjehu liječenja, savjetu liječnika i željama same žene.

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Menstruacijski ciklus

  • Menstruacijski ciklus je jedan od najsavršenijih, ali i najkompleksnijih bioloških sustava. On je rezultat usklađenoga, uzajamnog djelovanja nekoliko organa, odnosno žlijezda s...

  • Endometrioza

  • Ime za poremećaj dolazi od imena sluznice koja se normalno nalazi samo u unutrašnjosti maternice - endometrij. Endometrioza je stanje u kojeg se "otočići" tkiva endometrija nađu i izvan...

  • Kako do željene trudnoće

  • Za pravilno razumijevanje prirodnog planiranja obitelji važno je poznavati neke termine kao opće pokazatelje mogućnosti zanošenja u prirodnom ciklusu i iznošenja...

  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net