www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
BOLESTI HIPOFIZE

Objavljeno: 06.07.2009. Datum zadnje izmjene: 31.03.2015.

Definicija

Hipofiza ili pituitarna žlijezda sastoji se od prednjeg i stražnjeg režnja, čija je aktivnost pod utjecajem hipotalamusa. Prednjim režnjem hipofize upravljaju neurohormoni sintetizirani u hipotalamusu, a prednji režanj hipofize - adenohipofiza regulira izlučivanje hormona iz perifernih endokrinih organa; štitnjače, nadbubrežne žlijezde, spolnih žlijezda, te rast i laktaciju. Stražnji režanj hipofize - neurohipofiza sastoji se od dijelova živčanih stanica koje su porijeklom iz hipotalamusa i na taj način regulira metabolizam vode, lučenje mlijeka i kontrakcije maternice.

Klinička slika

Pacijenti s bolešću hipotalamusa i hipofize imaju kombinaciju simptoma koja uključuje: simptome intrakranijske tvorbe (glavobolja, ispadi vidnog polja), te pretjeranog ili nedostatnog lučenja jednog ili više hormona hipofize. Simptomi hipo- i hipersekrecije hormona hipofize najčešće se javljaju kod bolesnika s neoplazmom (tumorom) hipotalamusa i hipofize, no isti mogu biti izazvani i drugim uzrocima. Na patološku tvorbu u području hipotalamusa i hipofize treba posumnjati kada se na RTG snimci (rendgen) nađe povećana sela turcica (tursko sedlo - dio u mozgu koji odgovara smještaju hipofize) ili kada su prisutni neurološki simptomi.

A) Bolesti prednjeg režnja hipofize

1. HIPOFUNKCIJA

2. HIPERFUNKCIJA

B) Bolesti stražnjeg režnja hipofize

Stražnji režanj hipofize odgovoran je za izlučivanje antidiuretskog hormona ili vazopresina (ADH). Bolešću stražnjeg režnja hipofize smanjuje se razina vazopresina zbog čega se izlučuju prekomjerne količine vrlo razrijeđenog urina (poliurija), a istodobno je prisutna prekomjerna žeđ (polidipsija). Bolest se naziva centralni dijabetes ili diabetes insipidus i karakterizira ju prekomjerno pijenje i prekomjerno mokrenje. Liječenje može biti hormonsko, kada se primjenjuju hormonski nadomjesci ili nehormonsko kada se koriste lijekovi za sprječavanje prekomjernog mokrenja.

www.plivazdravlje.hr

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Endokrini sustav

  • Endokrini sustav je sustav žlijezda s unutarnjim lučenjem, a produkti lučenja zovu se hormoni koji se u malim količinama izlučuju u krv.

    Hormoni po kemijskom sastavu mogu biti:

  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net