www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
ČIR NA ŽELUCU I DVANAESTERCU

Objavljeno: 06.07.2009. Datum zadnje izmjene: 23.06.2015.

Simptomi

Najčešći simptom je bol koja je obično ravnomjerna i tupa. Pojavljuje se i nestaje u razmacima od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Kod ulkusa dvanaesnika pojavljuje se 2-3 sata nakon jela. Može se javiti usred noći (na prazan želudac), a smiruje se uzimanjem hrane. Ako je ulkus prisutan na želučanoj stijenci bol se obično pogoršava nakon uzimanja hrane. Ostali simptomi su: gubitak tjelesne težine, slabljenje apetita, nadutost, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Simptomi mogu biti vrlo blagi ili se uopće ne pojavljivati. Ukoliko osjetite oštru, iznenadnu i perzistentnu bol u želucu, odmah se obratite liječniku. Krvava ili crno obojena stolica, povraćanje krvavog sadržaja ili sadržaja koji ima izgled zrna kave mogu biti znaci ozbiljnog problema, kao npr. perforacije želučane ili stijenke dvanaesnika. Krvarenje nastupa ako su kiselina ili ulkus oštetili krvnu žilu.

Pretrage

Radi provjere povezanosti simptoma s ulkusom provodi se rendgenska pretraga jednjaka, želuca i dvanaesnika te endoskopija. Ispijanjem barijeve kaše, a potom snimanjem dobija se jasna slika ciljanih organa i ulkusa. Endoskopska pretraga vrši se endoskopom koji se sastoji od tanke, osvijetljene cijevi koja na svome kraju ima malu kameru. Pacijent je blago sediran, a liječnik pažljivo uvodi endoskop kroz njegova usta i grlo sve do želuca i dvanaesnika. Na taj način moguće je promatrati sluznicu organa, a mogu se načiniti snimke ulkusa i biopsija (uzimanje komadića tkiva) za mikroskopsku pretragu.

Dijagnosticiranje H. pylori

U slučaju nalaza ulkusa, provodi se pretraga na bakteriju H. pylori. Ova pretraga je važna budući da se liječenje ulkusa uzrokovanog H. pylori razlikuje od onoga izazvanog nestroidnim protuupalnim lijekovima. H. pylori se dijagnosticira iz krvi, daha i tkiva. Krvne pretrage otkrivaju antitijela za bakteriju H. pylori. Krv se uzima iz prsta, u liječničkoj ordinaciji. Pretraga daha najčešće se provodi nakon liječenja, radi provjere uspješnosti terapije, ali i u dijagnostičke svrhe. Zove se urea izdisajni test. U liječničkoj ordinaciji pacijent ispija otopinu uree koja sadrži posebni ugljikov atom. H. pylori razgrađuje ureu i oslobađa ugljik koji krvlju dospijeva u pluća i izdahom se iz njih izbacuje. Točnost ovog testa je 96-98%. Tkivne pretrage (biopsija) provode se na tkivu uzetom za vrijeme endoskopije.

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Očuvajte želudac zdravim

  • Želudac je jedan od prvih organa koji su "na udaru" ako puno pušite, pijete previše kave i čaja, nepravilno se hranite i izloženi ste velikom svakodnevnom stresu. Ljutnja, bijes i općenito...

  • Deset problema koji nas muče

  • Ako sami niste liječnik ili ne živite s nekim od njih, često se možete uznemiriti razmišljajući o uobičajenim stvarima koje se događaju u našem organizmu. Stoga smo prikupili...

  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net