www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
ČIR NA ŽELUCU I DVANAESTERCU

Objavljeno: 06.07.2009. Datum zadnje izmjene: 23.06.2015.

Liječenje

Peptički ulkus uzrokovan bakterijom H. pylori liječi se preparatima koji uništavaju uzročnika, smanjuju kiselost želuca i oblažu želučanu sluznicu zaštitnim slojem. H. pylori se uništava antibioticima, ali s obzirom na kiselu sredinu u kojoj bakterija živi treba utjecati i na smanjenje lučenja kiseline.

Na tržištu se nalaze dvije grupe preparata za smanjivane želučane kiselosti: H2-antagonisti (ranitidin, cimetidin, famotidin) i inhibitori protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol). Liječenje je kombinirano: antibioticima, blokatorima lučenja kiseline, i lijekovima koji imaju zaštitno djelovanje na sluznicu (protektivi).Trenutno je najpouzdanija tzv. trostruka terapija s dva antibiotika protiv H. pylori u kombinaciji s lijekom koji blokira lučenje kiseline ili s protektivom (npr. azitromicin + amoksicilin + omeprazol). Njome se ublažuju simptomi ulkusa, ubija njegov uzročnik i u više od 90% slučajeva sprečava ponovna pojava bolesti (recidiv). Provjera učinka lijekova na H. pylori vrši se endoskopskom pretragom ili pretragom daha 4 tjedna nakon provedenog liječenja.

Antacidi (Gastal) služe za uklanjanje simptoma oboljenja i kao pomoćna terapija. Međutim trostruka terapija najpouzdaniji je način liječenja peptičnog ulkusa. Ako ulkus nije uzrokovan bakterijom H. pylori (što je mnogo rjeđi slučaj) nije potrebno uzimati antibiotike, već je dovoljno uzimati blokatore lučenja kiseline (antagonisti H2 receptora ili blokatori protonske pumpe).

Specijalističko liječenje

U slučaju komplikacija (krvarenje, perforacija) obavezno se provode endoskopija ili kirurški zahvat.

Prognoza

Pravilnim liječenjem ulkusa smanjuje se vjerojatnost ponovnog javljanja bolesti u gotovo 90% slučajeva. Važno je da se bolesnik pridržava uputa liječnika i bude uporan u provođenju liječenja.

Prevencija

Ne zna se pouzdano na koji način se H. pylori širi, što otežava prevenciju oboljenja. Nakon nužde i prije jela obavezno je pranje ruku. Istraživači rade na vakcini protiv infekcije.

Ako je ulkus nastao uzimanjem nesteroidnih protuupalnih lijekova kao što je npr. acetilsalicilna kiselina, ubuduće treba uzimati lijekove iz ove grupe vrlo oprezno ili se savjetovati s liječnikom za djelotvornu zamjenu.

www.plivazdravlje.hr

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Očuvajte želudac zdravim

  • Želudac je jedan od prvih organa koji su "na udaru" ako puno pušite, pijete previše kave i čaja, nepravilno se hranite i izloženi ste velikom svakodnevnom stresu. Ljutnja, bijes i općenito...

  • Deset problema koji nas muče

  • Ako sami niste liječnik ili ne živite s nekim od njih, često se možete uznemiriti razmišljajući o uobičajenim stvarima koje se događaju u našem organizmu. Stoga smo prikupili...

  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net