www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
SVRAB

Objavljeno: 06.07.2009. Datum zadnje izmjene: 31.03.2015.

Da li ste čuli za Norveški svrab?

Ponekad doktori ili drugi zdravstveni djelatnici spominju "Norveški skabijes" i taj termin može djelovati zbunjujuće. Ime norveški neke upućuje da je bolest uzrokovana sa specifićnim tipom grinje koja se nalazi u Norveškoj ili neki pomisle da uglavnom zahvaća ljude norveškog porijekla, no to nikako nije točno. Termin "Norveški skabijes" odnosi se na nekoliko oblika skabijesa poznatih kao krustozni skabijes. Krustozni skabijes nazvan je Norveški skabijes zbog simptoma koji su prvo opisani u Norveškoj srediniom 19 stoljeća.

Da li je norveški svrab drugačiji?

Da. Norveški ili krustozni skabijes je drugačiji. Ovdje izgleda postoji problem sa imunim odgovorom na grinje koje mogu biti jako brojne.

Tko najčešće oboljeva od norveškog skabijesa?

Krustozni skabijes skoro uvijek zahvaća ljude sa oštećenim imunskim sustavom i mnogo je češći u odraslih koji su mentalno ili psihički retardirani te u bolesnika oboljelih od AIDS-a, limfoma ili drugih bolesti koje smanjuju efikasnost imunog odgovora.

Kako izgleda?

Lezije tog oblika skabijesa najčešće su opsežne i šire se preko cijelog tijela. Pregibi, koljena, dlanovi, koža lubanje i tabani su najčešći lokaliteti. Koža lubanje može izgleda kao da je prekrivena bradavicama. Nokti mogu biti zadebljani i obojeni. Interesantno u toj formi skabijesa svrbež može biti minimalan ili čak izostati.

Može li se zakomplicirati?

Djelomična opasnost od krustoznog skabijesa je da se te lezije mogu sekundarno inficirati kao npr. sa bakterijom Stafilokoka.

Kako se liječi?

Poput tipičnog skabijesa Norveški skabijes se liječi sa topičkom permethrin kremom (Elimite) i oralnim lijekom ivermectinom (Stromectol). Dok se klasični oblik skabijesa obično liječi sa jednom gore navedenim oblikom, lječenje krustoznog skabijesa liječi se sa oralnim lijekovima duže vrijeme i sa multiplom aplikacijom skabicidnih krema.

www.mojdoktor.hr

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Kamilica

  • Pod imenom kamilica kriju se dvije ljekovite vrste: rimska kamilica - Chamaemelum nobile (L.) All. (= Anthemis nobilis L.) i njemačka kamilica - Chamomilla recutita (L.) Rauschert (= Matricaria recutita...

  • Kininovac

  • Kad su prije više od 300 godina španjolski jezuiti otkrili kako prah kore kininovca liječi malariju, nije bio otkriven ni uzročnik te bolesti, niti se poznavao kemijski sastav kininovca....

  • Crni ribiz

  • Crni ribiz (Ribes nigrum L.) je dva metra visok listopadni grm. Listovi su tro- do peterokrpasti, pilasti, promjera do 10 cm, a na naličju su žljezdasto istočkani. Cvat je viseći grozd. Cvjetovi su...

  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net